Nejžádanější metoda operace očí se v Česku provádí 29 let. Ročně zbaví brýlí desetitisíce lidí

Metoda LASIK přinesla doslova převrat v oční chirurgii. Jejím autorem je řecký profesor Pallikaris, který ji poprvé provedl už v roce 1991. Do České republiky se dostala o čtyři roky později, kdy ji vůbec poprvé v Česku provedl světově uznávaný oční chirurg Pavel Stodůlka. Dodnes patří tato metoda odstraňující dioptrie k nejpoužívanějším na světě.

Laserová operace LASIK v prvním kroku oddělí tenkou vrstvu rohovky a následně odstraní dioptrie laserovou korekcí. »Metoda dokáže efektivně korigovat nejčastější oční vady, tedy krátkozrakost, dalekozrakost a astigmatismus. LASIK ve velké míře nahradil své předchůdce LASEK a PRK. Při těchto metodách se povrch rohovky odstraňoval mechanicky. Díky vývoji operačních postupů a technologií byly ve velké míře mechanické nástroje nahrazeny lasery. Zavedením laserové technologie v oblasti očního lékařství se staly operace bezpečnější, přesnější a především bezbolestné. Odstranění dioptrií laserem se navíc vyznačuje krátkou a bezproblémovou rekonvalescencí, kdy se pacienti mohou vrátit ke svým běžným aktivitám v řádu několika málo dnů,« řekl Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Laserovou operaci odstraňující dioptrie podstoupí v Česku odhadem až 30 tisíc pacientů ročně. V posledních letech se jejich věk snižuje. »Počet mladých lidí s dioptrickou oční vadou každým rokem roste, nejvíc přibývá lidí s krátkozrakostí, na které se velkou měrou podílí časté ostření zraku do blízka, například na počítač nebo mobilní telefon. Jak se zvyšuje počet mladých lidí, které trápí dioptrická vada, roste i počet těch, kteří ji chtějí řešit operativně. Mladší generace má dnes lepší povědomí o možnostech korekce zraku, vede aktivní život a brýle nebo čočky mohou být omezující – to jsou hlavní důvody, proč věk pacientů v posledních letech klesá. Mnoho mladých zákrok navíc považuje za dlouhodobě finančně výhodný v porovnání s častým nákupem nových dioptrických brýlí. Obecně se doporučuje zákrok podstoupit nejdříve kolem 20. roku, protože oční vada musí být před zákrokem stabilizovaná. Pokud má ale pacient stabilizovanou oční vadu a splňuje další podmínky, může zákrok podstoupit i dříve,« uvedl Stodůlka.

Naopak vyšší věk může být pro podstoupení laserové operace kontraindikací. S přibývajícím věkem totiž dochází v oku k různým změnám. »Limitním věkem pro podstoupení laserové operace bývá 45. rok. Potom totiž zpravidla dochází ke snižování schopnosti oční čočky zaostřovat – presbyopii. Metoda LASIK je navržena především pro korekci krátkozrakosti, dalekozrakosti a astigmatismu, ale presbyopii neřeší. Samozřejmě je možné zbavit se dioptrií i po dovršení tohoto věku. Nejčastěji ale ne laserem, nýbrž výměnou nitrooční čočky, která také umožňuje pacientovi vidět ostře bez brýlí,« vysvětlil Stodůlka.

Na vzrůstající zájem o laserovou korekci oční vady má vliv i jejich úroveň a dostupnost. Kliniky v České republice se řadí k nejlépe vybaveným na světě. Přitom v rámci Evropské unie patří Česko k zemím, které špičkové operace nabízejí nejlevněji. »Česká oční chirurgie patří k nejlepším na světě, lékaři pracují s nejmodernějšími lasery, čekací lhůty jsou oproti okolním státům výrazně nižší a znatelně nižší jsou i ceny jednotlivých zákroků. Například operace oční vady laserem stojí v Česku třetinu než ve Velké Británii. K jednomu z mýtů patří, že cena laserové operace se odvíjí od počtu dioptrií. Cena laserové oční operace se nikdy od počtu dioptrií neodvíjela. Drahá je samotná technologie, která se během operace použije, a je v podstatě jedno, jestli se při operaci odstraní jedna dioptrie nebo deset,« uzavřel Pavel Stodůlka.

(pr)

Související články

2 KOMENTÁŘŮ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy