Nejen o Lidovkách a Petrušce Šustrové

Tak Lidové noviny už zanikly, asi proto, že přestaly plnit účel, pro který v předminulém století vznikly. Proč tak začínám, protože jsem narazil před pár dny na hodně starý rozhovor (říjen 2005) s tehdejší komentátorkou Lidových novin Petruškou Šustrovou na téma KSČM a zejména nový předseda KSČM. Dialog mezi autorem toho povídání, redaktorem Josefem Kubeczkou, a zpovídanou Petruškou Šustrovou se odehrál pár dnů po té, co jsem po Mirkovi Grebeníčkovi převzal vedení strany.

Tehdy protěžovaná expertka Lidových novin na antikomunistickou problematiku, paní Šustrová, nade mnou vynesla následující rozsudek: »Začátek přerodu této strany neočekávám po změně na předsednickém postu v žádném případě. Já jsem si zrovna včera prohlížela svazek, který vedla na Vojtěcha Filipa tajná policie, a tam je dosti podrobně popsáno, jak to byl nadšený soudruh v druhé polovině osmdesátých let a jak byl hrdý na to, že může spolupracovat s takovou institucí, jakou byla státní bezpečnost. Vojtěch Filip je člověk jednoznačně přesvědčený o tom, jak to bylo výborné za toho socialismu, jak on říká, nebo komunismu, jak říkáme my. Že by se ve straně něco změnilo, to si těžko umím představit. … Po odstoupení Miroslava Grebeníčka, který měl takovou přísnější tvář, se teď Vojtěch Filip více usmívá a vypadá vstřícnější, ale to je jenom zdání. Touto výměnou se v té straně nemění nic.«

Změnily se ale jiné věci… Když to shrnu a podtrhnu: antikomunistické Lidové noviny v tištěné podobě skončily po 131 letech nedávno, lidi jejich popírání pravdy přestalo zajímat. Petruška Šustrová taky už není, zemřela loni v květnu, ale KSČM tu pořád je – i špinavostem (ex)Lidových novin a paní Petrušky, ale i jiným, kteří se bojí pravdy, navzdory. A dokonce, nechci to zakřiknout, na vzestupu, který podle aktuálních volebních preferencí opravňuje k mírnému optimismu.

Jedno se však p. Šustrové přece jen splnilo – v citovaném rozhovoru z 8. října 2005 zmínila, že konce KSČM ve Sněmovně se nedožije. Otázka a odpověď zněly přesně takto:

Kubeczka: »Pokuste se na závěr nahlédnou do křišťálové koule a odhadnout, jak dlouho se ještě budeme na parlamentní půdě setkávat s komunistickými zákonodárci?«

Šustrová: »No, obávám se, my jsme oba starší lidé, že přinejmenším my dva až do smrti.«

Ještě to stihla…, se dožít. Na pohřbu se s KSČM ve Sněmovně už nepotkala, jak si prorokovala. Ovšem jak to s ní pohne, když se komunisté za rok do Sněmovny vrátí, raději ani nedomýšlím.

A proč jsem vlastně tenhle starý rozhovor vytáhl po tolika letech na světlo? Možná mně přišlo až úsměvné, jak všechno na světě je pomíjivé a jak marnotratně politici, kteří se postupně střídali ve vládách, naložili s tím, co se tu do konce roku 1989 vybudovalo, že nás to všechny uživilo a že dneska z toho už nemají čeští občané vlastně vůbec nic.

JUDr. Vojtěch Filip, kandidát do Senátu (KSČM), volební obvod České Budějovice

Související články

3 KOMENTÁŘŮ

  1. Komunisté přežili 30let teroru a dnes mohu napsat ,že rok 1989 byl fašistickým pučem. Společnost bez komunistů v PS se stala zdivočelou a násilnickou.Masarykovy idee jsou kaput díky ODS a ČSSD a co nás čeká? EU nám ukazuje cestu a Česko se vzbouří.

  2. Škoda, že už si nepřečtu jak by o tom lhaly Lidové noviny:

    👀🇵🇱Polská novinářka prodávala věci, které údajně patřily mrtvým ruským bojovníkům.

    Polská novinářka z publikace Wprost Karolina Baca-Pogorzelska dala na internet k prodeji věci, které údajně patřily ruským vojákům, píše polský portál Interia.

    Pogorzelska předváděla hodinky a vojenské známky a zdůraznila, že tyto věci přivezl její snoubenec z válečné zóny. Sama novinářka tvrdí, že je na Ukrajině jako dobrovolnice. Výtěžek podle ní použije na podporu Ozbrojených sil Ukrajiny.

    Kolegové Pogorzelské ji za takové jednání kritizovali.

    „Obchod se známkami odebraným padlým vojákům je morálně i intelektuálně velmi slabý… Každý zesnulý má právo na důstojný pohřeb a rodina má právo být informována, že jejich syn nebo manžel není nezvěstný, ale mrtvý. To platí i pro Rusy,“ poznamenal publicista a vojenský expert Jarosław Wolski.

    Poté novinářka své inzeráty smazala a prohlásila, že „žádná z věcí, navzdory domněnkám objevujícím se na internetu, nebyla zesnulému vojákovi odebrána“.

    Sledujte @neCT24  | 42TČen

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy