Čínští biologové zjistili, že domácí včely a jejich příbuzné ve volné přírodě netrpí cukrovkou díky přítomnosti speciálních bakterií v jejich trávicí soustavě, které stimulují produkci analogu inzulínu buňkami nervové soustavy tohoto hmyzu. Zjištění vědců byla zveřejněna v článku ve vědeckém časopise PNAS.
»Zjistili jsme, že vyčištění těla včel od mikroflóry u nich způsobuje vznik analogu lidského diabetu mellitu 1. typu, což vede k hyperglykémii, poruše koloběhu tuků a zpomalení metabolismu. Tyto příznaky se nám podařilo potlačit tím, že jsme do těla včel zavedli kultury určitého druhu laktobacilů, které u tohoto hmyzu řídí produkci analogu inzulínu,« napsali vědci.
Tento objev učinil tým biologů z Čínské zemědělské univerzity v Pekingu při studiu toho, jak se včely dokáží vyhnout vzniku cukrovky, když se živí stravou, která obsahuje 60 % cukru. Obvykle by taková strava velmi rychle způsobila cukrovku u většiny ostatních bezobratlých a obratlovců, ale včelám se nějakým způsobem daří těmto metabolickým poruchám vyhnout.
Vědci vypozorovali, že poruchy střevní mikroflóry u včel často vedou k tomu, že se u nich objeví příznaky podobné lidské cukrovce 1. typu. Toto pozorování vedlo vědce ke studiu toho, jak různé bakterie včelí mikroflóry ovlivňují koloběh glukózy u tohoto hmyzu, a ke sledování jejich interakcí se střevními buňkami.
Čínští biologové zjistili, že klíčovou roli v ochraně včel před cukrovkou hrají bakterie druhu Lactobacillus Firm-5. Tyto mikroby produkují velké množství solí kyseliny jantarové, jejichž molekuly stimulují aktivitu genu ilp ve včelích mozkových buňkách. Tento úsek DNA je zodpovědný za produkci analogu inzulinu, jehož molekuly způsobují, že buňky tzv. tukového těla, obdoby tukové tkáně a jater u včel, absorbují glukózu a ukládají její energii ve formě bílkovin a tuků.
Jak vědci poznamenávají, přítomnost takové vazby mezi složením mikroflóry a glukózovou rovnováhou ve včelím organismu je jedinečnou vlastností tohoto hmyzu, která není typická pro všechny ostatní bezobratlé živočichy. Podle biologů může její existence souviset jednak se zvláštnostmi v imunitním systému a struktuře střev včel, jednak s tím, že se jejich dělnice musí v různých fázích života přizpůsobovat velmi rozdílným »dietám«, zejména při péči o larvy a sběru nektaru mimo úl.
(cik, TASS)