Práce ICT odborníků, zejména specialistů, je dnes bezesporu lukrativní

Průměrná hrubá měsíční mzda ICT odborníků vzrostla loni meziročně o devět procent na více než 76 tisíc korun. Mzda vývojářů softwaru přitom již překročila stotisícovou hranici. Uvádí se to v redakčním článku červencového čísla časopisu Statistika&My s tím, že ve výdělcích ICT specialistů se výrazně rozevírají nůžky mezi mzdovou a platovou sférou.

Podle S&M je v Česku na pozicích ICT odborníků zaměstnáno přibližně 225 tisíc osob, jež se na zaměstnané populaci podílejí 4,4 procenta. Jejich počet nejen v Česku, ale i v dalších zemích Evropské unie roste, loni jich v EU27 pracovalo téměř deset milionů. V zaměstnané populaci zaujímají ICT odborníci nejvyšší podíly ve Švédsku, Finsku, Nizozemsku a Estonsku.

Klíčovou roli mezi ICT odborníky hrají ICT specialisté, kam patří především analytici, vývojáři, programátoři a datoví specialisté. Ti jak v Česku, tak v celé EU představují přibližně polovinu ze všech ICT odborníků. Za pět let vzrostl počet ICT specialistů u nás o polovinu. Více než třetina ze zhruba 110 tisíc ICT specialistů byla loni zaměstnána v Praze. Ženy z nich u nás dlouhodobě tvoří kolem 10 %, což je nejméně ze zemí EU.

ICT obory na vysokých školách v Česku loni studovalo necelých 25 tis. osob, tedy osm procent ze všech vysokoškolských studentů. »Na konci roku 2023 téměř pětinu studentů ICT oborů tvořily ženy, což je ale stále druhý nejnižší podíl studentek hned za oborem Inženýrství a strojírenství. Třetinu ze všech studentů ICT na vysokých školách v Česku pak tvořili cizinci, nejčastěji občané Slovenska,« doplňuje Markéta Pištorová z odboru statistik rozvoje společnosti Českého statistického úúřadu.

Výdělky ICT odborníků se dlouhodobě pohybují vysoko nad průměrnou mzdou. Loni průměrná hrubá měsíční mzda ICT odborníků činila 76 637 Kč, meziročně o 6430 Kč více. Manažeři, inženýři a specialisté brali v průměru 92 500 Kč, technici, mechanici a opraváři v ICT pak 53 800 Kč. Kromě řídících pracovníků, jejichž průměrná mzda přesáhla 145 tis. Kč, měli mezi ICT odborníky nejvyšší mzdy vývojáři softwaru (103 tis. Kč)

Průměrná hrubá měsíční mzda ICT specialistů loni dosáhla 88 tis. Kč. ICT specialisté zaměstnaní ve mzdové sféře pobírali 90 tis. Kč, tj. o 37 tis. více než ve sféře platové. »Zatímco ve mzdové sféře berou ICT specialisté téměř dvojnásobek toho, co ostatní zaměstnanci v soukromé sféře, ve veřejné sféře je plat ICT specialistů vyšší jen o zhruba desetinu v porovnání s ostatními zaměstnanci odměňovanými podle platových tabulek,« konstatuje Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

(ici)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy