Spojení s levicí Macronovi vyšlo, udržel Le Penovou od moci

Levicová aliance se stala největší silou ve francouzském parlamentu poté, co taktické hlasování zadrželo krajní pravici, ale podoba budoucí vlády zůstává nejistá poté, co žádné uskupení nezískalo absolutní většinu.

Levicová Nová lidová fronta získala 182 křesel, následovaná centristickou aliancí Společně prezidenta Emmanuela Macrona se 163 křesly a krajní pravicí na třetím místě se 143 křesly. Vyšlo tak taktické hlasování proti Národnímu shriomáždění (RN) Marine Le Penové. Krajní pravice a její spojenci si v prvním kole vybojovali výrazný náskok, ale nakonec jim masivní taktické hlasování zabránilo získat dostatek křesel k sestavení vlády, napsal The Guardian.

Ačkoli levicová aliance získala nejvíce křesel, k absolutní většině jí chybí více než 100 křesel. Při vysoké volební účasti, která se odhaduje na 67 %, nezískalo žádné uskupení absolutní většinu 289 křesel a možnost sestavit vládu. Parlament je nyní rozdělen do tří bloků: levice, centristé a krajní pravice.

Francie nyní vstupuje do období bezprecedentní nejistoty ohledně podoby své budoucí vlády a jejího pravděpodobného premiéra. Macron slíbil, že zůstane prezidentem, ale již v neděli večer se veřejně nevyjádřil a po zveřejnění exit pollů vyzval lidi k »opatrnosti«.

Sestavení vlády by nyní mohlo trvat několik týdnů a není jasné, jakou podobu by tato vláda mohla mít, když za necelé tři týdny mají v Paříži začít olympijské hry.

Premiér Gabriel Attal oznámil, že předá prezidentu Macronovi svou demisi. Zároveň však uvedl, že v případě potřeby může krátkodobě zůstat na svém místě, než bude sestavena nová vláda. »Dnes večer začíná nová éra,« řekl a dodal, že osud Francie se bude odehrávat »více než kdy jindy v parlamentu«.

Attal prohlásil: »Vím, že ve světle dnešních výsledků cítí mnoho Francouzů nejistotu ohledně budoucnosti, protože se neobjevila žádná většina. Naše země se nachází v bezprecedentní politické situaci a za několik týdnů se chystá přivítat svět na olympijských hrách. Zůstanu ve své funkci tak dlouho, jak to bude vyžadovat povinnost.«

Hádky o pozice v novém parlamentu začaly okamžitě. Jean-Luc Mélenchon, vůdce levicové strany La France Insoumise, prohlásil: »Prezident musí přizvat k vládnutí Novou lidovou frontu.« Odstupující ministr vnitra Gérald Darmanin prohlásil: »Podotýkám, že dnes nikdo nemůže říci, že vyhrál tyto parlamentní volby, zejména ne pan Mélenchon.«

Raphaël Glucksmann z Place Publique a Socialistické strany, která je součástí levicové aliance, prohlásil: »Jsme vepředu, ale jsme v rozděleném parlamentu… takže se budeme muset chovat jako dospělí. Budeme muset mluvit, diskutovat, vést dialog.«

Přestože se RN umístila na třetím místě, její výsledky byly pro ni historické – představovaly její dosud největší výsledek v parlamentních volbách a nárůst oproti 88 mandátům, které měla při rozpuštění parlamentu minulý měsíc. Byl však mnohem nižší, než strana očekávala poté, co se minulý týden v prvním kole voleb dosáhla na první místo.

Jordan Bardella, předseda RN, prohlásil, že strany, které se spojily, aby zastavily krajní pravici, jsou »ostudnou aliancí«. Le Penová, která hodlá za krajní pravici kandidovat na prezidentku v roce 2027, prohlásila, že vzestup krajní pravice k moci bude pokračovat. »Příliv se zvedá. Tentokrát se nezvedl dostatečně vysoko, ale stoupá dál a naše vítězství bylo prostě odloženo.«

Nižší výsledek RN ukázal úspěch taktického volebního paktu, který minulý týden vytvořili centristé a levice, aby zadrželi krajní pravici. Více než 200 kandidátů z levice a centristů minulý týden odstoupilo z druhého kola, aby se vyhnuli tříštění hlasů proti RN. Tyto strany vyzvaly voliče, aby zvolili jakéhokoli kandidáta proti RN, ve snaze zabránit krajní pravici získat absolutní většinu a sestavit vládu.

Strana, kterou v roce 1972 založil Jean-Marie Le Pen jako Národní frontu, byla levicí a centristy prezentována jako nebezpečí pro demokracii, které prosazuje rasistické, antisemitské a protimuslimské názory. Brice Tinturier, generální ředitel agentury Ipsos, uvedl, že výsledky ukázaly, že většina francouzských voličů stále považuje RN za nebezpečnou.

Po oznámení volebních výsledků se na shromáždění levice v Paříži ozývala objetí, výkřiky radosti a slzy úlevy. Náměstí Republiky v centru Paříže zaplnily davy lidí a atmosféra večírku, levicoví příznivci hráli na bubny, zapalovali světlice a skandovali: »Vyhráli jsme! Vyhráli jsme!«

»Ulevilo se mi. To, co krajní pravice navrhovala jako vláda, bylo pro mě jako Francouzku, Maročanku, lékařku a ekologickou aktivistku šílenství,« řekla 34letá Hafsah Hachadová.

Policie nakonec na shromáždění, které začalo po vyhlášení výsledků druhého kola voleb, použila slzný plyn. Radikálové totiž začali házet na policii kameny a lahve a poté zapálili několik jízdních kol a elektrokol.

K zajištění pořádku během volebního období bylo po celé Francii mobilizováno asi 30 000 policistů a příslušníků četnictva, z toho jen v Paříži 5000 policistů.

(cik)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy