Nejhezčí fotbal na EURU? To byste nehádali – Turci s Gruzínci…

AKTUALIZOVÁNO

Čekali jste nejkrásnější fotbal v duelech Angličanů, Francouzů nebo Němců? Kdepak! Tu nejlahodnější laskominu dnes na Euru servírovali Turci a Gruzínci v utkání »naší« skupiny E v Dortmundu. Spokojenější byl mírný favorit, když vyhrál 3:1 především díky dvěma úchvatným střelám z dálky.

»Nikdy není jednoduché prohrát, ale ukázali jsme skutečnou reklamu na gruzínský fotbal. Měli jsme spoustu šancí,« řekl kouč poraženého celku Willy Sagnol.

Byl to gejzír šancí na obou stranách. A jestli si český fotbalový fanoušek liboval, jak z baráže neprošlo silnější Řecko, ale podceňovaná Gruzie, pak dnes viděl, že přehnaný optimismus není na místě. Gruzínci při svém debutu na EURU hráli fantasticky, vytvářeli si šance a Turci se zapotili, ačkoli v Hamburku nebylo takové vedro, jako dnes v České republice…

V útočném duelu šli do vedení ve 25. minutě, kdy Mert Müldür svou dělovkou do šibenice málem protrhl síť. Jako by si Turci řekli, že v obou brankách na BVB stadionu jsou pavučiny. Tu druhou vymetl po změně stran možná ještě krásnější střelou teprve devatenáctiletý Arda Güler. To už bylo za stavu 1:1, a tudíž sebevědomý mladíček vsítil vítězný gól dnešního utkání, které bylo prologem k večernímu hlavnímu menu z Lipska mezi Českem a Tureckem.

Vyrovnání zařídil ve 32. minutě po Kočorašviliho kličované, která by se líbila i Daliboru Jandovi, Georges Mikautadze, jemuž na přední tyči stačilo mít »jednu nohu dlouhou«.

A Gruzínci v úchvatném zápase mohli vyrovnat i za stavu 2:1, a to hned několikrát. Byla to jízda! Kočorašvili v 70. minutě trefili břevno po dalších kličkách v pokutovém území. A to, co outsider předvedl v závěru, kdy spaloval šanci za šancí a Turci se zuby nehty bránili, nemohlo nechat v klidu ani diváka, který se o fotbal absolutně nezajímá.

Šance střídala šanci a vyvrcholilo to sérií rohových kopů, šancí a další gruzínskou tyčí v šesté minutě nastaveného času. Zápas v obrovské intenzitě nakonec rozhodl při risku Gruzínců do prázdné branky Karem Aktürkoglu. Ale tohle byla povídaná pro fajnšmekry – s bilancí střel 15:11 pro vítěze. Neskutečné. Reklama na fotbal tam, kde byste to nejméně čekali…

* * *

Skupina F:

Turecko – Gruzie 3:1 (1:1)

Branky: 25. Müldür, 65. Güler, 90.+7 Aktürkoglu – 32. Mikautadze. Rozhodčí: Tello – Chade, Brailovsky (všichni Arg.) – Hernández (video, Šp.). ŽK: Bardakci, Calhanoglu – Kvirkvelija. Diváci: 59 127.

Turecko: Günok – Müldür (85. Celik), Akaydin, Bardakci, Kadioglu – Ayhan (79. Demiral), Calhanoglu (90. Özcan) – Güler (79. Yazici), Kökcü, Yildiz (85. Aktürkoglu) – Yilmaz.

Gruzie: Mamardašvili – Kakabadze, Kvirkvelija (85. Zivzivadze), Kašija, Dvali, Citaišvili (74. Ločošvili) – Kočorašvili, Mekvabišvili (89. Altunašvili), Čakvetadze (74. Davitašvili) – Mikautadze, Kvaracchelija. 

(koz)

FOTO – uefa.com

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy