Liga mistrů na dosah ruky. Sparto, nepokaz to!

Téměř půlmiliardový jackpot je na dosah ruky. Fotbalisté Sparty jsou tak blízko postupu Ligy mistrů, jak tomu nebylo dlouhých 19 let! Stačí zdánlivá maličkost. Zítra na domácím stadionu nepromrhat dvougólový polštář, který si Letenští připravili šest dnů starou výhrou na půdě Malmö. Hotovo ještě zdaleka není, ale trumfy drží v rukou Sparta, málo platné…

Devatenáct let, to je cesta od narození člověka k dospělosti a ještě další rok života. A právě tak dlouho trvalo trápení rudých barev ve snaze zahrát si nejprestižnější klubovou soutěž světa. V play off o Ligu mistrů byla Sparta jen v roce 2010, kdy šokujícím způsobem nestačila na Žilinu vedenou českým koučem Pavlem Hapalem. Od té doby jen marnost, trápení a zmar. A také smůla jako loni, když ve 3. předkole ztratila nadějně se vyvíjející dvojduel s FC Kodaň a doma vypadla na penalty.

To byl na lavičce českého mistra Dán Brian Priske. Muž, který dovedl tým k titulu po devíti letech a následně ho dokázal obhájit, v současné době už trénuje nizozemský Feyenoord. A v pohárové Evropě jej již nyní – postupem o jedno kolo LM dále – překonal jeho následovník, bývalý asistent a krajan Lars Friis. Play off Sparta hraje poté, co postupně vyřadila irský Shamrock Rovers a rumunského mistra FCSB. Povede se odklidit i poslední balvan v cestě?

V Malmö Pražané minulou středu vyhráli 2:0, když jí nejprve po Birmančevičově střele pomohla vlastní branka soupeře a v 89. minutě odšpuntoval gejzír radosti hostí utěšenou střelou k tyči Matěj Ryneš.

V odvetě tak stačí prohrát o jeden gól. Sparta se na ni nicméně nenaladila zrovna ideálně, když v sobotu v utkání 6. kola Chance ligy jen remizovala se Slováckem 2:2. Dlužno však dodat, že trenér Friis šetřil řadu klíčových hráčů a v základní jedenáctce sobotního duelu udělal hned devět změn oproti zahajovací sestavě z Malmö. »Remíza nás nepoznamená. Víme, o co hrajeme, a soustředíme se na odvetu s Malmö,« ujistil Friis. »Z jedenácti zápasů jsme devět vyhráli a dvakrát remizovali. Jasně, jsme Sparta, rádi bychom měli jedenáct výher,« připomněl dánský stratég dosavadní bilanci týmu v soutěžní sezoně 2024/25. Kromě Slovácka remizoval ještě doma s FSCB v prvním duelu třetího předkola Ligy mistrů. Tam to ale s ohledem na výsledek odvety nakonec rozhodně nebolelo a i ztráta proti celku z Uherského Hradiště se dá v dlouhodobé soutěži dost dobře napravit. Zítra už ovšem čas na korekci nebude. Kdo postoupí, zahraje si Ligu mistrů, na poraženého zbude Evropská liga. Rozdíl stovek milionů, prestiže a sportovní kvality, jež je v Champions League nejvyšší možná.

Pořadatelem 4. předkola už je přímo UEFA, a tak zítra na Letné po 14 letech zazní i ikonická znělka Ligy mistrů. »Těšíme se na ni, protože v Malmö jsme z ní kvůli řevu domácích fanoušků a dýmovnicím moc neměli,« řekl křídelník Lukáš Haraslín.

Zítra to zkrátka bude nejen sportovní, ale i tak trochu kulturní záležitost. Letná je pochopitelně znovu vyprodaná, a kdo se do ochozů nedostal, vezme zavděk přímému přenosu na stanici Nova Sport 6. Zápas, do nějž již v dresu hostí nevyběhne ofenzivní záložník Sebastian Nanasi přestupivší do Štrasburku, začíná ve 21 hodin.

(koz)

FOTO – sparta.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy