Čtyři góly zatemnily Stínadla, Spartě pomohla blesková odpověď. Čtyřikrát se trefila i Slavia

AKTUALIZOVÁNO

Fotbalisté pražské Sparty si s chutí zastříleli na teplických Stínadlech. V utkání druhého kola Chance ligy zdolali severočeského soupeře 4:1 a minimálně do zítřka jsou v čele tabulky, jakkoli její podoba takto zkraje sezony nemá vypovídající hodnotu. Vysoko dnes vyhrála i konkurenční Slavia, jež si proti Českým Budějovicím nedělala problémy a výhrou 4:0 si dala náplast na ztrátu z prvního dějství na Slovácku.

První poločas v Teplicích byl ve znamení platonického tlaku favorita, ovšem dlouho bez velkých šancí. Až v jeho závěru trefil Kuchta břevno a z následného tlaku zase Laci protáhl gólmana Ludhu, který vytáhl dokonalý zákrok tygřím skokem k tyči.

Po změně stran vytáhla Sparta eso v podobě navrátilce z Copa Ameriky Angela Preciada a na Stínadlech se začaly dít věci. Nejprve však bez ekvádorského wingbeka. Ve 47. minutě totiž Sparta udeřila z rohu. Haraslínovu pobídku prodloužil skvěle před branku Zelený, a ačkoli míč na brankové čáře zasáhl domácí Bílek, nechal se přetlačit Martinem Vitíkem a bylo to 0:1.

Vše hrálo do karet favorita. Jenže ten vedení neudržel. Přesně po hodině hry se svým prvním gólem v kariéře postaral o vyrovnání Jaroslav Harušťák. »Gól to byl pěkný, měl jsem tu celou rodinu. Ale maximálně si ho zapíšu do statistik, příště bych rád, aby pomohl týmu k výhře,« řekl po utkání 22letý odchovanec ostravského Baníku. Víte, kdo ho nedokázal v inkriminovaný moment ustrážit? Preciado…

»Skláři« udělali osudovou chybu, že krátce po vstřelené brance sami inkasovali. »Děláme brutální chyby. Není možné, abychom za 15 nebo 20 vteřin po vyrovnání dostali další gól,« zlobil se kouč Teplic Zdenko Frťala.

Vítěznou trefu Sparty zaznamenal svým klasickým obstřelem ke vzdálenější tyči Lukáš Haraslín. »Při rozcvičce mi to létalo mimo bránu, tak jsem rád, že jsem mohl v zápase pomoci týmu k vítězství. Musím poděkovat i Kuchtičovi,« chválil slovenský křídelník spoluhráče Jana Kuchtu, který mu na gól přihrál elegantní patičkou.

Vyrovnají Severočeši? Kdepak, sice si vypracovali v závěru sérii rohů, ovšem v nastaveném čase předvedl svoji genialitu Preciado, který napravil inkasovaný gól a po sólu přes polovinu hřiště předložil Victoru Olatunjimu míč před prázdnou branku. Nigérijec nemohl minout a dal druhý gól ve dvou ligových duelech. A tečku ještě v nastavení připojil další střídající hráč Letenských Ermal Krasniqi tečovanou střelou na přední tyč.

»Věděli jsme, že to bude těžké. Bylo to o trpělivosti. Snažili jsme se unavit soupeře a postupně zabudovat hráče, kteří se představili na EURU,« popsal kouč Sparty Lars Friis. »Rozdíl byl v tom, že Sparta z pěti šancí dala čtyři góly, my taky z pěti jediný. Ale hráčům, kteří sní hrát před vyprodaným hledištěm, se jim přání splnilo,« pochválil atmosféru Friisův protějšek Frťala.

Obhájci titulu úspěšně navázali na předešlý triumf nad Pardubicemi a nad irským Shamrockem v kvalifikaci o Ligu mistrů a vítězství slaví i ve třetím utkání nového ročníku.

To Slavia před týdnem jen remizovala na Slovácku 0:0 a Letenští si rázem začali dělat legraci, že ačkoli panují v celé republice tropická vedra, v Edenu je aktuálně minut dva. To platí, co se týče bodů, i po dnešku, ale sobotní večer si fanoušci červenobílých barev užili, a to navzdory tomu, že je v druhém poločase zkropil vydatný déšť.

Outsidera z Českých Budějovic zdolali svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského vysoko 4:0, když se postupně trefili David Douděra, Daniel Fila, Filip Prebsl a Conrad Wallem. Výhra mohla být i vyšší, na druhou stranu třetí branku daroval Vršovickým dvojitou chybou a nadvakrát vypadlým míčem gólman Jedlička.

Poprvé v Edenu se představila letní posila z Plzně Tomáš Chorý. Otázkou bylo, jak někdejšího soka přijme sešívané publikum. A odpověď? Nic moc. Ozvalo se bučení i narážky na bývalého zaměstnavatele reprezentačního forvarda. A bučení pokračovalo i při každém doteku Chorého s míčem. »Vědělo se, že to tu nebude mít jednoduché. Musí fanoušky přesvědčit výkony a góly,« řekl kouč Trpišovský.

Slavia nicméně dnešní vítězství nutně potřebovala. Vždyť v příštím kole zajíždí na horkou půdu do Liberce, který vyhlásil útok na třetí příčku tabulky nejvyšší soutěže…

Tři body si připsal dnes i další pražský tým Dukla, který v malém derby na Julisce zdolal Bohemians 1905 1:0 a připsal si první tři boby po návratu mezi elitu. Ale gól v zápase, v němž viděly oba týmy červenou kartu, patří tak do silvestrovského vysílání. Dominik Hašek v 66. minutě nakopl nijak ambiciózní míč do vápna »Klokanů« a tam ho nepochopitelně podskočil jinak dobře chytající strážce zelenobílé svatyně Reichl. »Byl to zápas blbec. Víme, že Reichl chyboval, ale my jsme mu měli víc pomoci v poli,« zhodnotil utkání kouč zelenobílých Jaroslav Veselý.

Nejtěsnějším poměrem vyhrála i Karviná, a to v Pardubicích, a potěšila tak první výhrou nového kouče slezského celku Martina Hyského. Zápas dvou ligových outsiderů rozhodl po čtvrthodině bosenský středopolař Amar Memič. 

* * *

FK Teplice – Sparta Praha 1:4 (0:0)

Branky: 60. Harušťák – 47. Vitík, 61. Haraslín, 90.+1 Olatunji, 90.+5 Krasniqi. Rozhodčí: Starý – Kubr, Kříž – Kocourek (video). ŽK: Svatek – Birmančevič, Haraslín, Preciado. Diváci: 15 946.

Teplice: Ludha – Cykalo, L. Mareček, Mičevič – Švanda, Bílek (71. Beránek), Trubač, Svatek (58. Jásir), Harušťák (81. J. Hora) – Gning (58. Radosta), Horský (58. T. Vachoušek). Trenér: Frťala.

Sparta: Vindahl – Vitík, Sörensen, Zelený – Suchomel (46. Preciado), Laci (69. Kairinen), Sadílek, Ryneš – Birmančević (85. Pešek), Kuchta (75. Olatunji), Haraslín (69. Krasniqi). Trenér: Friis.

FK Pardubice – MFK Karviná 0:1 (0:1)

Branka: 15. Memič. Rozhodčí: Zaoral – Paták, Pochylý – Berka (video). ŽK: Polyák, Yahaya – Svozil, Krčík, Moses. Diváci: 2136.

Pardubice: Budinský – Surzyn, D. Šimek, Polyák, Kalabiška – Vacek (71. Yahaya), Solil (85. Krobot) – Mareš (46. Huf), Míšek (61. Sychra), Zifčák (46. Tischler) – Zlatohlávek. Trenér: Saňák.

Karviná: Knobloch – Mikuš, Svozil, Krčík, Fleišman (86. Endl) – Čavoš (86. Moses), Planka – Memić (72. Ražnatović), Botos (72. Regáli), Samko – Ezeh (72. Vinicius). Trenér: Hyský.

Dukla Praha – Bohemians Praha 1905 1:0 (0:0)

Branka: 66. Hašek. Rozhodčí: Nehasil – Hrabovský, Hádek – Černý (video). ŽK: Douděra, Lichý – Hůlka, Čermák, Matoušek. ČK: 23. Matějka – 52. Dostál. Diváci: 5220.

Dukla: Hruška – Vondrášek (73. F. Matoušek), Peterka, Hašek, Ludvíček – Ullman (62. Zeronik), Kozma, J. Hora (62. Lichý), Šebrle (69. M. Douděra) – Matějka – Mešanović (69. Špatenka). Trenér: Rada.

Bohemians 1905: Reichl – Ad. Kadlec (46. Dostál), Hůlka, Vondra (76. V. Novák), Hybš – Kovařík, Jánoš (60. J. Matoušek), A. Čermák (85. Zeman) – Ristovski (76. Hrubý), Hilál, Drchal. Trenér: Veselý.

Slavia Praha – Dynamo České Budějovice 4:0 (2:0)

Branky: 2. Douděra, 9. Fila, 66. Prebsl, 83. Wallem. Rozhodčí: Všetečka – Váňa, Slavíček – Petřík (video). ŽK: Prebsl, Oscar – Tranziska, Martin, Zíka. Diváci: 17 839.

Slavia: Kinský – Holeš, Ogbu, Bořil – D. Douděra (82. Wallem), Prebsl, Oscar, Diouf (82. Tomič) – Schranz (68. Jurásek), Provod (75. Vorlický) – D. Fila (68. Chorý). Trenér: Jindřich Trpišovský.

Č. Budějovice: Janáček – Kotula, L. Havel (C), Keckeisen, Trummer – Suchan (88. Skalák), Hubínek, M. Čermák (46. Martin) – Šigut (73. Zíka), Tranziska (83. Ogiomade), Ondrášek (83. V. Hora). Trenér: Lerch.

1.Sparta22006:26
2.Slavia21104:04
3.Plzeň11003:13
 Liberec11003:13
5.Olomouc11002:03
 Jablonec nad Nisou11002:03
7.Hradec Králové11001:03
8.Bohemians 190521012:23
9.Karviná21012:33
 Dukla21012:33
11.Slovácko10100:01
12.Ostrava10011:20
13.Pardubice20021:30
14.Mladá Boleslav10010:20
15.Teplice20021:50
16.České Budějovice20020:60

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy