Čtrnáctileté čekání skončilo, Baník se představí v Evropě. Do hry jde i Boleslav

Bylo to dlouhých 14 let. Takovou dobu se nepředstavil ostravský Baník v pohárové Evropě. Předlouhé fotbalové čekání skončí zítřejším úvodním zápasem 2. předkola Evropské konferenční ligy proti arménskému FC Urartu. Slezané budou jasným favoritem, jerevanský tým ještě nikdy nehrál základní skupinu evropských pohárů.

Čtvrtý tým arménské ligy prošel do 2. předkola přes estonskou Tallinu Kalev, kterou porazil 2:0 a 2:1. Horší by to bylo pro Baník, co se týče zvučnosti jména soupeře, v případném 3. předkole, kdy by ho s největší pravděpodobností čekal osmifinalista posledního ročníku Ligy mistrů FC Kodaň. Tuzemský fanoušek má stále ještě v živé paměti, jak loni na podzim dánský velkoklub vyřadil ve třetím předkole Champions League na penalty pražskou Spartu.

Tak daleko však zatím Baník nemyslí. Soustředí se na svého prvního soka a hlavně si užívá návratu do Evropy po čtrnáctileté pauze. Naposledy si v poháru zahrál v srpnu 2010, kdy byl vyřazen běloruským Mogilevem.

»Těší mě, že u toho jsem. Baník a hlavně jeho fanoušci si to po těch letech už opravdu zasloužili a my se vynasnažíme, aby to byl návrat úspěšný a udělali jsme v prvním utkání dobrý základ do odvety. Věřím, že si diváci najdou cestu na stadion a pomohou nám v tom,« řekl na klubových stránkách kouč Pavel Hapal. »Chceme, aby to bylo o nás, a zaměřujeme se na vlastní výkon,« dodal Hapal k zápasu, který začíná na Městském stadionu ve Vítkovicích ve čtvrtek od 19 hodin.

Zítra bude ve hře i další český zástupce v Konferenční lize – Mladá Boleslav. Její zápas začne o hodinu dříve než ten v Ostravě a v úvodním utkání 2. předkola Evropské ligy změří síly proti litevskému Transinvestu. V dvojzápase s nováčkem na evropské scéně je jasným favoritem. Sama se vrací do pohárů po pěti letech.

»O co jsme se snažili celou minulou sezónu, tak to je tady a všichni se moc těšíme. Jsme v Evropě po pěti letech a domácí utkání chceme zvládnout s dobrým výsledkem do odvety,« citovaly klubové stránky záložníka Tomáše Ladru. Jeho slova potvrdil i trenér David Holoubek»Těšíme se všichni v klubu a děláme všechno pro to, abychom utkání Konferenční evropské ligy zvládli po organizační i herní stránce, to znamená dobrým výkonem i výsledkem, který nás uspokojí před odvetou.«

Úspěšný vstup do letošní pohárové sezony má již za sebou český šampion Sparta, která v úterý zvítězila v úvodním duelu 2. předkola Ligy mistrů na půdě irského Shamrocku Rovers 2:0. Slavia v nemistrovské části této soutěže a Plzeň v Evropské lize začnou svou letošní mezinárodní pouť až od 3. předkola.

(koz)

FOTO – fcb.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy