Český koeficient kyne: čtyři zápasy = čtyři výhry. Evropa se týká i Mladé Boleslavi!

AKTUALIZOVÁNO

Český fotbal budou v hlavní fázi pohárových soutěží reprezentovat hned čtyři týmy! Sparta už zná dnešní los Ligy mistrů (více zde), Slavia s Plzní si počkají na zítřejší rozlosování Evropské ligy a Mladou Boleslav při historickém úspěchu čeká Konferenční liga.

Pokud se podíváte na český pohárový koeficient, ten kyne jak dobře uválené těsto. V tomto týdnu sehrály naše týmy čtyři zápasy a čtyři vítězně! Sparta ztvrdila svůj postup do Champions League domácí výhrou 2:0 nad švédským mistrem Malmö. To bylo v úterý. Ve středu pak Slavia zvítězila nad francouzským Lille 2:1 a jen těsně neprošla ke Spartě mezi 36člennou smetánku, ovšem Evropská liga může být pro ni soutěží jako dělanou. Stejně jako pro Plzeň, která po domácí výhře nad skotským Heart of Midlothian 1:0 zvítězila stejným, tedy nejtěsnějším poměrem, dnes i v Edinburghu. Králem zápasu, v němž zahazoval šance jak na běžícím pásu především Daniel Vašulín, se stal v 76. minutě Lukáš Červ, který usměrnil k tyči právě Vašulínovu pobídku! »Je to asi nejdůležitější gól kariéry,« řekl Červ.

»Určitě to dnes nebyla jednoduchá odveta, ale jsme rádi, že jsme to zvládli. Je to velký úspěch plzeňského fotbalu. Jsme o soutěž výše než loni a přáli bychom si Manchester United,« řekl kouč Plzně Miroslav Koubek, jehož tým loni dokráčel do čtvrtfinále EKL.

Nejvíce dnes nicméně překvapila Boleslav. Po sedmnácti letech se vrátila do podzimní pohárové Evropy zcela zaslouženě, když ve třech letních předkolech přešla přes tři soupeře bez prohry, neboť ze šesti střetnutí čtyři vyhrála a ve dvou remizovala. Dnes udolala maďarský tým Paksi FC na jeho trávníku 3:0 a po domácí remíze 2:2 osladila premiéru novému trenérovi Andreasi Brännströmovi. Skvělý výsledek se zrodil po změně stran, kdy ve 48. minutě otevřel skóre Lamin Jawo, v 55. minutě zvýšil Martin Králik a pojistku přidal v nastavení střídající Matěj Pulkrab.

»Je to skvělý výsledek pro tento klub. Poděkování patří i bývalému trenérovi a realizačnímu týmu,« poděkoval švédský kouč Boleslavi svému předchůdci Davidu Holoubkovi.

* * *

Evropská liga:

Heart of Midlothian – Viktoria Plzeň 0:1 (0:0)

Branka: 76. Červ. Rozhodčí: Kabakov – Margaritov, Valkov – Draganov (video, všichni Bulh.). ŽK: Grant, Kent, Taylor (všichni Hearts). První zápas: 0:1, postoupila Plzeň.

Hearts: Gordon – Kingsley, Kent, Rowles – Taylor, Boateng, Grant (67. Spittal), Penrice (67. Oda) – Boyce (72. Dhanda), Devlin (82. Forrest) – Vargas (82. Wilson). Trenér: Steven Naismith.

Plzeň: Tvrdoň – Havel, Dweh, Jemelka – Kopic, Červ, Kalvach, Cadu – Sojka (58. Vydra), Šulc (90.+2 Slončík) – Vašulín (87. Hejda). Trenér: Miroslav Koubek.

* * *

Evropská konferenční liga:

Paksi FC – FK Mladá Boleslav 0:3 (0:0)

Branky: 48. Jawo, 55. Králik, 90.+2 Pulkrab. Rozhodčí: Visser – Vanyzere, Nijssen – Boterberg (video, všichni Belg.). ŽK: Ötvös – Trmal, Pulkrab, Suchý. První zápas 2:2, postoupila Mladá Boleslav.

Paks: Simon – Ötvös, Kinyik, Vas – Osváth, Vécsei (68. Balogh), Papp, Mezei (57. Böde), J. Szabó (76. B. Szabó) – Haraszti (57. Silye), Tóth. Trenér: György Bognár.

Mladá Boleslav: Trmal – Král, Suchý, Králik – Kostka, Sakala (90. Donát), Vydra, Fulnek (79. Kadlec) – Kušej (79. Pulkrab), Ladra (90. Matějovský) – Jawo (64. Langhamer). Trenér: Andreas Brännström.

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy