Anglie zlomila penaltové prokletí, v semifinále jsou i Nizozemci

AKTUALIZUJEME

Tohle byla série dlouhá jak týden před výplatou! Fotbalisté Anglie konečně ve vyřazovacích bojích zvládli penaltový rozstřel a stali se po Španělsku a Francii třetím semifinalistou EURA 2024.

Považte sami. »Albion« je největším favoritem mistrovství Evropy. Sázkaři na jeho triumf utrácejí miliony. A přitom hra týmu z kolébky fotbalu nudí. Ještě nikdy v historii snad tým nepostoupil tak suverénně ze základní skupiny, aniž by přitom soupeře přehrál, vytvářel si šance nebo – a to je to hlavní – bavil diváky.

Taková je Anglie pod Garethem Southgatem. Kritizovaná, a právem, přesto vyhrávající. S takovým štěstím, že ani padesát kominíků vám ho nezaručí. V osmifinále Angličané utekli hrobníkovi z lopaty v nastaveném čase a poslali domů Slováky. A dnes? Ve čtvrtfinále? Po remíze 1:1 a následném prodloužení zdolali Švýcarsko na penalty 5:3. V základní hrací době navíc prohrávali, když otevřel skóre Breel Embolo, jenže vyrovnal Bukayo Saka. V rozstřelu selhal pouze Manuel Akanji, všichni angličtí exekutoři se trefili do černého. A na ostrovech se slaví ostošest!

Anglie před zraky prince Williama v Düsseldorfu zlomila prokletí, jaké za sedm knižních sérií nezažil Harry Potter. Čtyřikrát v rozstřelech vypadla. Na EURU v nich uspěla naposledy v roce 1996! »Hráči jsou skvělí, ukázali, jak vyhrávat zápas. Není důležitá jen krásná hra, ale i další atributy,« odpověděl na ostrovní kritiku Southgate, který dnes odkoučoval jubilejní 100. zápas na lavičce anglické reprezentace.

V tom sto prvním změří síly s Nizozemskem. Ano, hádáte správně, půjde o semifinále mistrovství Evropy. »Oranjes« dnes obrátili duel s Tureckem z 0:1 na 2:1 za pět minut a jako jediní ve čtvrtfinále slavili už po 90 minutách. Předtím si včera Španělé zajistili semifinále proti Německu v prodloužení a následně Francouzi na úkor Portugalců na penalty…

* * *

Anglie – Švýcarsko 1:1 (0:0), na penalty 5:3

Branky: 80. Saka – 75. Embolo. Rozhodčí: Orsato – Carbone, Giallatini – Irrati (video, všichni It.). ŽK: Kane – Schär, Widmer. Diváci: 46 907.

Anglie: Pickford – Walker, Stones, Konsa (78. Palmer) – Trippier (78. Eze), Mainoo (78. Shaw), Rice, Saka – Foden (115. Alexander-Arnold), Bellingham – Kane (109. Toney).

Švýcarsko: Sommer – Schär, Akanji, Rodriguez – Rieder (64. Zuber), Freuler (118. Sierro), Xhaka, Aebischer (118. Amdouni) – Ndoye (98. Zakaria), Embolo (109. Shaqiri), Vargas (64. Widmer).

Nizozemsko – Turecko 2:1 (0:1)

Branky: 70. De Vrij, 76. vlastní Müldür – 35. Akaydin. Rozhodčí: Turpin – Danos, Pages – Brisard (video, všichni Fr.). ŽK: Simons, Aké, Van Dijk, Weghorst – Tosun, Montella (trenér). ČK: 90.+6 Yildirim (Turecko). Diváci: 70.091.

Nizozemsko: Verbruggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké (73. Van de Ven) – Reijnders (73. Veerman), Schouten, Simons (87. Zirkzee) – Bergwijn (46. Weghorst), Depay (87. Frimpong), Gakpo.

Turecko: Günok – Müldür (82. Celik), Ayhan (89. Kilicsoy), Akaydin (82. Tosun), Bardakci, Kadioglu – Yilmaz, Özcan (77. Yokuslu), Calhanoglu, Yildiz (77. Aktürkoglu) – Güler.

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy