Plzeň začala sezonu výhrou na Dukle. Kanonýrem soboty je olomoucký Kliment

Fotbalisté Viktorie Plzeň, kteří jsou považováni za jednoho z adeptů na mistrovský titul, v úvodním kole Chance ligy zvítězili na půdě nováčka z Julisky 3:1. Svěřenci Miroslava Koubka tak díky výhře nad Duklou prolomili sérii, která platila až do dnešního večera.

Jako by ve fotbalové lize na úvod sezony byla norma pro vítěze dva góly. Po páteční výhře Sparty 2:1 nad Pardubicemi dnes stejným poměrem slavila poměrně nečekanou výhru i Bohemka, která si v Ďolíčku poradila s pohárovým zástupcem z Ostravy. Dokonce bez obdržené branky dnes zůstala olomoucká Sigma, jež vyhrála 2:0 v Českých Budějovicích, i Jablonec, který tímto výsledkem zdolal Mladou Boleslav.

Kromě Baníku dnes tedy neuspěl ani další pohárový reprezentant v Konferenční lize. Středočeši na Střelnici doplatili na obří nedisciplinovanost, kdy se po druhých žlutých kartách nechali postupně vyloučit Benson Sakala a také Marek Suchý, ten viděl dvě žluté karty v rozmezí ani ne 60 vteřin, a přitom každá z nich mohla být zároveň i červenou sama o sobě…

»Chtěli jsme divákům ukázat, že jsme v přípravě nespali a dokázali něco změnit. Chtěli jsme jim ukázat odhodlání uspět. Z naší strany tam byly dobré pasáže i akce. Teď je to odměna pro hráče za práci, kterou odvedli v přípravě i v prvním zápase,« uvedl na jabloneckém webu nový kouč klubu Luboš Kozel. »Jablonec vyhrál naprosto zaslouženě. Pro nás to rozhodně není optimální vstup do soutěže. Takové zápasy nám ale můžou něco ukázat. Umíme hrát podstatně lépe,« připojil kouč poražených David Holoubek.

Sigma, kterou poprvé vedl kouč Tomáš Janotka, vyhrála na Střeleckém ostrově díky dvěma trefám nové posily z Plzně – Jana Klimenta. Jedna byla hezčí než druhá, a hlavně si pohrál s minutami, v nichž se trefil do černého – 57. a 75… První gól, to byly nádherné nůžky pod břevno. A druhý? Samostatná akce od poloviny hřiště zakončená kličkou a přesnou střelou. Tomu se říká, trefit při přestupovém okně jackpot!

»Výhra chutná sladce. Jsme maximálně spokojení, protože se nám sezónu podařilo odstartovat vítězně a myslím si, že vítězství je naprosto zasloužené. Zejména v prvním poločase jsme kontrolovali hru a měli jsme více brankových příležitostí. Myslím, že se na to dalo koukat. Nebyl to typický bojovný první zápas, ale hrál se atraktivní duel. V prvním poločase nám chybělo trochu sebevědomí ve finální fázi. Myslím, že jsme měli více akcí dohrát do nebezpečnějších situací, nebo vstřelit branku. Přežili jsme jednu velkou příležitost Budějovic, kdy Matěj Hadaš vykopával balón před dotírajícím protihráčem. Druhý poločas jsme se výrazně zlepšili. Byli jsme jednoznačně lepším týmem, než domácí. Zaslouženě jsme zvítězili,« citoval olomoucký klubový web kouče Janotku.

Bohemce tři body vystříleli Vojtěch Smrž a Robert Hrubý a radost z toho mohl mít i velký fanoušek zelenobílých barev, herec Ivan Trojan, který dostal od klubu svého srdce k narozeninám dres s číslovkou 60. Snížení, jež připravil střídající Abdullahi Tanko v nastaveném čase, už přišlo pro Baník pohříchu pozdě…

A pak přišlo večerní utkání, v němž Dukla zaplatila nováčkovskou daň. Většinu prvního poločasu byla ustrašená a naivní a favorit ji ztrestal přesnou hlavičkou liberijského obránce Sampsona Dweha a proměněnou penaltou českého reprezentanta Pavla Šulce.

»Skřítkové, topiči, zapalte Prahu. Škrtněte zápalkou Praha je v tahu,« zněl tradiční pokřik z tribuny vyhrazené plzeňským fandům. A neutišila ho ani tyč, kterou při jedné z odvážnějších akcí svěřenců Petra Rady trefil v závěru první půle Lukáš Matějka.

Rozhodnutí pro Plzeň zařídil po změně stran nešťastným vlastním gólem při svém ligovém debutu domácí kapitán Jan Peterka. Dukla dokázala snížit na 1:3 gólem střídajícího Filipa Špatenky, ale hosté si zkušeně tři body pohlídali. Pokud někoho zajímá tabulka po prvním kole, která logicky nic neznamená, pak se před zítřejšími třemi zápasy Viktoria usadila v čele…

* * *

FK Jablonec – FK Mladá Boleslav 2:0 (1:0)

Branky: 31. Hollý, 80. Čanturišvili. Rozhodčí: Radina – Volf, Pečenka – Černý (video). ŽK: Alégué, Fortelný – Sakala, Suchý, Kušej. ČK: 45.+3 Sakala, 72. Suchý. Diváci: 3305.

Jablonec: Hanuš – Cedidla, Martinec, Tekijaški, Polidar (86. Kanakimana) – Beran (86. Nardini), Nebyla (70. Souček) – Čanturišvili, Hollý (86. Velich), Alégué (60. Fortelný) – Schánělec. Trenér: Kozel.

M. Boleslav: Trmal – Vydra, Suchý, Králik – Stránský (62. Vojta), Matějovský (46. Fulnek), Sakala, Kostka – Ladra (62. Kušej), Mareček (79. Donát) – Pulkrab (46. Buryán). Trenér: Holoubek.

Bohemians Praha 1905 – Baník Ostrava 2:1 (0:0)

Branky: 53. Smrž, 83. Hrubý – 90.+3 Tanko. Rozhodčí: Berka – Vlček, Machač – Všetečka (video). ŽK: Čermák, Smrž, Hejkal (asistent, všichni Bohemians). Diváci: 5824.

Bohemians: Reichl – A. Kadlec (77. Dostál), Hůlka, Vondra, Hybš – Čermák (90. Shejbal), Smrž (77. Jánoš), Kovařík – Ristovski (65. Matoušek) – Hilál (77. Hrubý), Drchal. Trenér: Veselý.

Ostrava: Markovič – Frydrych, Chaluš, Pojezný – Buchta (80. Rusnák), Boula, Rigo (46. Šín), Kpozo (64. Holzer) – Klíma (46. Prekop), Ewerton – Kubala (64. Tanko). Trenér: Hapal.

Dynamo České Budějovice – Sigma Olomouc 0:2 (0:0)

Branky: 57. a 75. Kliment. ŽK: Pokorný, Kliment (oba Olomouc). Rozhodčí: Vokoun – Mokrusch, Zoufalý – Starý (video). Diváci: 3429.

Č. Budějovice: Janáček – Kotula, Havel, Keckeisen, Trummer – Čermák (63. Martin), Hubínek (90. Skalák), Suchan – Šigut (82. Ogiomade), Tranziska – Zíka (63. Ondrášek). Trenér: Lerch.

Olomouc: Stoppen – Hadaš, Pokorný, Dohnálek, Sláma – Breite, Spáčil – Navrátil (64. Mikulenka), Zorvan (90. Langer), Šíp (64. Fiala) – Kliment (78. Juliš). Trenér: Janotka.

Dukla Praha – Viktoria Plzeň 1:3 (0:2)

Branky: 81. Špatenka – 19. Dweh, 30. Šulc z pen., 68. vlastní Peterka. Rozhodčí: Machálek – Antoníček, Slavíček – Volek (video). ŽK: Vondrášek, Holiš (oba Dukla). Diváci: 4574.

Dukla: Hruška – Vondrášek, Hašek, Peterka, Holiš – Ullman (69. Douděra), Hora, Kozma, Šebrle (69. Zeronik) – Matějka, Mešanovič (79. Špatenka). Trenér: P. Rada.

Plzeň: Jedlička – Dweh, Hranáč, Jemelka – Kopic, Kalvach, Červ (75. Panoš), Cadu (75. Havel) – Šulc (90.+3 Sojka) – Kabongo, Vašulín (60. Vydra). Trenér: Koubek.

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy