Vědci z Velké Británie identifikovali oblast mozku, která reaguje na konkrétní strukturu tučných jídel, a na základě toho »hodnotí« její atraktivitu. To odhaluje dříve neznámou dimenzi toho, jak mozek řídí stravovací návyky. Podrobnosti o práci byly zveřejněny v Journal of Neuroscience.
Výzkumný tým vedený neurologem Fabianem Grabenhorstem z Oxfordské univerzity se rozhodl kvantifikovat, jak se tučná jídla cítí v ústech a jak to ovlivňuje funkci mozku. Pocit »rozplývání se na jazyku« je známý, ale nedostatečně prozkoumaný posilovač přejídání, poznamenávají autoři v článku.
Vědci se rozhodli určit číselný ukazatel charakterizující slinění na jazyku. K tomu připravovali mléčné koktejly s různým množstvím tuku a cukru a aplikovali je na prasečí jazýčky zakoupené u řezníka. Jazyky se o sebe třely pomocí speciálního aparátu, díky kterému bylo možné získat koeficient tření pro každý recept koktejlu. Dále autoři přešli k experimentům s dobrovolníky.
Dvaadvacet účastníků dostalo mléčné koktejly vyrobené podle stejného receptu, jaký byl testován na vepřových jazycích. Po ochutnání dobrovolníci uváděli, kolik by zaplatili za plnou sklenici každého koktejlu. Poté se testování opakovalo, ale tentokrát účastníci ochutnávali mléčné nápoje, zatímco byli v přístroji na magnetickou rezonanci. Vědci provedli studii pomocí funkční magnetické rezonance (fMRI), která jim umožnila měřit průtok krve do různých oblastí mozku, tedy jejich aktivaci.
Snímky mozku ukázaly aktivitu v oblasti známé jako orbitofrontální kůra (OFC). Jedná se o oblast v čelních lalocích mozku, která se podílí na zpracování odměny: je důležitou součástí rozhodovacího procesu. Jinými slovy, »zvažuje« odměnu a trest za provedení určité činnosti. Aktivace OFC u dobrovolníků pozitivně korelovala s »cenovkou«, kterou přiřadili koktejlům, a se »slinným skóre«.
Tento výsledek naznačuje souvislost mezi strukturou tučných potravin a jejich hodnotou, která je určována prostřednictvím OFC, uvedli autoři. Aby vědci zjistili, zda to vše ovlivňuje množství zkonzumovaného jídla, přistoupili ke třetí části experimentu.
Účastníci byli opět pozváni do laboratoře na oběd zdarma, přičemž jim tentokrát bylo nabídnuto několik druhů kari (indický pokrm se speciálním složením koření) s různým obsahem tuku.
Aniž by na to účastníky upozornili, vědci měřili, kolik z každého druhu kari každý z nich snědl. Autoři tak zjistili, že dobrovolníci, jejichž OFC je obzvláště citlivý na tukové textury, častěji jedli hodně kari s vysokým obsahem tuku.
Vědci píší, že jejich zjištění by se mohla stát základem nových receptur nízkokalorických potravin a rozšířit chápání příčin přejídání, které vede k obezitě.
(cik)