Erotická kuchařka i letní zeleninové radovánky

Zelenina je nejen zdravá, ale i dobrá. Zvláště v syrovém stavu, tedy čerstvá. Několik chuťových perel nabízíme vaší pozornosti. Jsou totiž dobré nejen jako doplněk teplých pokrmů, ale i samostatně. K většině z nich stačí přikusovat chléb s máslem, čerstvé bílé pečivo či v toasteru opečené toasty.

Neobyčejně obyčejný okurkový salát si můžete připravit opravdu snadno. Mladé (opravdu čerstvé) okurky důkladně omyjte pod studenou vodou a poté je (neloupané) jemně nastrouhejte na nerezovém struhadle na nudličky. Ihned poté je zakapejte citronovou šťávou nebo kvalitním jablečným octem.

Zdá se vám takový salát příliš obyčejný? Vynechejte citron a ocet a přidejte několik jemně pokrájených stroužků česneku a pár lžic mírně osoleného dobrého bílého jogurtu smíchaného se lžící olivového oleje. Pořád to není ono? Tak místo česneku vmíchejte čerstvý jemně usekaný kopr.

Rajčata, především ta z českých zahrad, nemají chybu. Zbavte je slupky (stačí je krátce spařit horkou vodou a poté sloupnout). Neloupaná nutno před krájením dobře omýt studenou vodou. Rajčata musí být zralá a tvrdá. Jednoduchý, ale dobrý salát připravíte pokrájením rajčat na tenké plátky. Jemně je posolte, přidejte drobně pokrájený kvalitní česnek a vše opatrně smíchejte s olivovým nebo slunečnicovým olejem. Anebo jen okořeňte čerstvě mletým pepřem, posypte pokrájenou jarní cibulkou, přidejte pár listů pokrájené bazalky, mírně osolte a zakapejte dobrým olivovým či slunečnicovým olejem. Přátelům pikantní kuchyně navrhuji místo bazalky jemně pokrájené chilli papričky, anebo papričky habanero. S těmi zacházejte opatrně, mají opravdu ostrou, přesto příjemnou chuť.

Ředkvičky jemně nakrouhané na kolečka na chlebu s máslem jsou báječné. Na salát z ředkviček je nutno předem je nakrouhat na tenké plátky (jak jinak než neloupané, ovšem pečlivě omyté), poté je jemně osolte, zakapejte citronovou šťávou, posypte jemně pokrájeným koprem a zelenou natí z jarních cibulek. Přidejte zakysanou smetanu, vše promíchejte, nechte vychladit a podávejte. Skvělá příloha k pečeným masům.

Hlávkový salát většinou děláme se zálivkou připravenou z octa, cukru a vody. Zkuste však omyté a okapané listy salátu přelít bílým jogurtem, lehce osoleným a předem smíchaným se lžící slunečnicového či olivového oleje, případně i lžící hladké (plnotučné) nebo francouzské hořčice.

Zelný salát nabízející vynikající požitky připravíte snadno z menší očištěné hlávky zelí, kterou jemně nakrouhejte. Poté zelí krátce spařte ve vroucí vodě, nechte okapat. Lehce osolte, přidejte vinný či jablečný ocet, dostatečné množství kvalitního oleje, pokud máte dobrou slaninu (slaninu, ne špek!), potom ji pokrájejte na malé kostičky a lehce osmažte, poté i s tukem (místo oleje) přidejte k zelí, okořeňte jemně usekanou jarní cibulkou, chuť salátu obohatíte jemně nastrouhanými letními jablky.

A ještě karotka! Salát z ní potěší děti. Stačí ji očistit, jemně nastrouhat, přidat nastrouhané jablko, osladit a přidat pár kapek citronu, případně i několik lžic zakysané smetany. Promíchejte a podávejte. Ovšem salát z karotky si mohou užít i dospělí. Zkuste očištěnou a nastrouhanou karotku lehce osolit, zakapejte ji citronovou šťávou, smíchejte ji například se zakysanou smetanou, jemně pokrájenými vlašskými ořechy a několika stroužky jemně strouhaného česneku. Troška čerstvě mletého pepře neuškodí. Podávejte salát s opečenými tousty.

A teď něco málo ze slibované »erotické« kuchařky. Každý (jistěže jen dobrý) pokrm připravený s láskou je nevšední a může i do letitého partnerského vztahu přinést žádoucí vzrušení. Moderní kuchyně sází na česnek, cibuli, artyčoky, fenykl, růžičkovou kapustu, celer, chřest, rajčata, jablka, meruňky, vinné hrozny, kopr, kerblík, majoránku, meduňku, mátu, rozmarýn, chilli, zázvor, hřebíček, muškátový oříšek, jalovec, skořici, ale též na jedlé kaštany, ořechy, zvěřinu, ryby (především úhoře)…

Výčet není zdaleka úplný. Základ je ve zdravé výživě, která obsahuje dostatek bílkovin, vitaminů, bohatství minerálních látek, ale i v atmosféře při podávání pokrmů. Trochu mimo koncept článku je osmidenní víno. Podporuje prý mužnou sílu (ano, míněna je erekce). Do 1000 ml dobrého červeného vína přidejte kousek rozříznutého vanilkového lusku, několik roztlučených hřebíčků, kousek skořice, a dvě lžičky jemně pokrájeného čerstvého zázvoru. Nezapomeňte na lžičku dobrého medu. Láhev uzavřete a nechte ji na slunném místě asi osm dní. Ráno a večer s ní zatřeste, aby se vše v ní promíchalo. Osmý den víno přeceďte a podávejte je jako aperitiv. Sklenka denně tak dlouho, dokud víno nevypijete, bohatě stačí.

Když již píšeme o aperitivu, zkuste ananasový sen. Na »dávku« potřebujete dvě lžíce jemně pokrájeného čerstvého ananasu, půl deci kokosového mléka, půl deci čerstvé citrónové šťávy, půl deci bílého rumu a snítku máty. Vše rozmixujte s ledem, nalijte do sklenice s ledem, ozdobte kouskem ananasu a snítkou máty. Velmi příjemné…

Melounové kousky s mátou podávejte dobře vychlazené. Z 1000 g jadérek zbavené melounové dužiny asi třetinu dejte stranou a pokrájejte na malé kostičky. Zbytek rozmačkejte, posypte dvěma lžícemi cukru, zakapejte šťávou z půlky citronu, přidejte sklenku polosuchého bílého vína, zakryjte a nechte v chladničce několik hodin odležet. Směsí naplňte dvě misky, přidejte pokrájené kostičky melounu a nakonec hrubě pokrájenou mátu. Osvěžující.

(jan)

ILUSTRAČNÍ FOTO – pixabay

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy