Dvojvýstava k poctě dvou mistrovských sklářských výtvarníků

Dvojici sklářských výtvarníků, manžele Miluši a René Roubíčkovi, představuje dvojvýstava v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou a Křišťálovém chrámu v Kunraticích u Cvikova. Letos by oslavili sté narozeniny, a tak si zaslouží ne jednu, ale dvě výstavy, řekl kurátor Petr Nový. Na výstavách nejsou díla z muzejních či galerijních sbírek, ale lidé mohou vidět díla ze soukromých sbírek a ateliérů, které zapůjčila rodina.

Projekt nazvaný jednoduše »Miluše & René Roubíčkovi – 100« připravilo jablonecké muzeum ve spolupráci s firmou Pačinek Glass v Kunraticích u Cvikova a dcerami Michaelou a Renatou manželů Roubíčkových. »Přínos manželů Roubíčkových nejen českému, ale i světovému sklářství je výjimečný. Proto jsme se rozhodli pojmout výjimečně i představení jejich děl veřejnosti rovnou na dvou výstavách. Se sklářem Jiřím Pačinkem oba dlouhá léta spolupracovali, je tedy logické, že jsme se dohodli na vzájemné spolupráci,« doplnila ředitelka muzea Milada Valečková.

V přístavbě jabloneckého muzea, která má tvar krystalu, dnes zahájili výstavu Jen my dva. »Je to výstava velmi veselá a barevná, která ukazuje, že když jsou spolu dva lidi, kteří dokáží tvořit každý zvlášť, a doplňují se v mnoha ohledech a jsou spolu šťastní, tak je to z toho skla vidět. Je to výstava, která je na tuhle divnou, temnou dobu velmi veselá. Zároveň na těch dílech nepoznáte, jestli je dělal člověk, kterému bylo 25 let nebo 90. Oni už mezi námi nejsou, ale nikdy nezestárli,« řekl Nový.

»Tatínek jednou řekl, že tvorba je radost ze života, říkal, že dává sklu příležitost k vyniknutí. O improvizované tvorbě mluvil jako o jazzu ve skle. Přístup jich obou, i maminky, ke sklu byl takový, že to byl dialog se sklem,« zavzpomínala včera na rodiče grafička a ilustrátorka Michaela Lesařová–Roubíčková. Studovala grafiku, ale ani jí není sklo cizí. »Myslím, že každý, kdo přijde někdy do hutě, tak ho to tam tak uhrane, že by si taky chtěl něco vyrábět,« poznamenala výtvarnice.

Výstava v Křišťálovém chrámu v Kunraticích nazvaná Setkání uvítá návštěvníka u obří skleněné tabule poslední večeře, kde si člověk připadá trochu jako trpaslík. Sklářský mistr Jiří Pačinek pak zhotovil se svým týmem pro výstavu v Křišťálovém chrámu rozměrný lustr z hutního skla podle návrhu Reného Roubíčka. »Výstava je postavená na vážnějším konceptu, koneckonců je to sakrální prostor,« doplnil Nový, který na přípravě výstav pracoval dva roky.

Projekt je součástí oslav Mezinárodního roku skla 2022, výstavu v Kunraticích mohou návštěvníci vidět do konce srpna, ta v jabloneckém muzeu potrvá až do 30. října.

(čtk)

FOTO – ČTK/Radek Petrášek, msb-jablonec.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy