Španělsko se plynu z Ruska nevzdalo, nákup v dubnu meziročně zvýšilo téměř o 100 %

Objem ruského plynu, který Španělsko nakoupilo v dubnu letošního roku, se oproti stejnému období loňského roku zvýšil o 98,7 %. Tyto údaje v úterý zveřejnila španělská energetická společnost Enagas.

Království v dubnu nakoupilo z Ruska ekvivalent 6 513 gigawatthodin zkapalněného zemního plynu (LNG), zatímco o rok dříve to bylo 3 278 gigawatthodin. V letošním roce Rusko stále zaujímá třetí místo v dodávkách LNG do Španělska po Alžírsku a Spojených státech. Jen za první čtyři měsíce letošního roku nakoupilo království od Ruské federace 23 810 gigawatthodin LNG, což je o 118 % více než před rokem.

Jak již dříve informovala společnost Enagas, v loňském roce se objem LNG, který království nakoupilo z Ruska, zvýšil o 45 % oproti roku 2021. V důsledku toho se Rusko v roce 2022 zařadilo na čtvrté místo z hlediska dodávek tohoto paliva do království po USA, Alžírsku a Nigérii.

Ruské velvyslanectví v Madridu agentuře TASS sdělilo, že Španělsko si prostě nemůže dovolit vzdát se rozsáhlého dlouhodobého kontraktu mezi společností Novatek a španělskou Naturgy, který platí od roku 2018 a má nižší než tržní cenu plynu.

(jb, TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy