Čína prý vyslala stíhačky do zóny tchajwanské protivzdušné obrany

Čínské vzdušné síly vyslaly šest letadel do tchajwanské identifikační zóny protivzdušné obrany, oznámilo v tchajwanské ministerstvo obrany na svých internetových stránkách.

Podle ministerstva čínské letectvo přeletělo moře jihozápadně od ostrova. Do manévru se zapojily víceúčelové stíhačky J-11 a J-16. V reakci na to začala tchajwanská armáda vysílat rádiové varování a nasadila raketové systémy protivzdušné obrany.

Čínské letectvo v posledních měsících pravidelně překračuje tchajwanskou identifikační zónu protivzdušné obrany. Pozorovatelé spojují současný vstup s návštěvou amerických senátorů na ostrově. V pátek se setkali s šéfkou tchajwanské administrativy Tsai Ing-wen.

Peking prohlásil, že čínské orgány přijmou opatření v souvislosti s touto návštěvou, kterou považují za »porušení čínské svrchovanosti«. Čínské vojenské velení oznámilo, že plánuje uspořádat vojenské cvičení ve Východočínském moři a v oblasti Tchaj-wanu se zapojením letectva a námořnictva.

V roce 1979 USA přerušily diplomatické styky s Tchaj-wanem a navázaly je s pevninskou Čínou. Washington sice uznává »politiku jedné Číny«, ale nadále udržuje kontakty se samosprávným ostrovem a posílá tam zbraně, což vyvolává protesty v pevninské Číně, pro níž je Tchaj-wan nedílnou součástí čínského území a staví se proti jakýmkoli separatistickým záměrům.

(TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy