Finský prodejce elektřiny zkrachoval, lidé se mají připravit na výpadky

Finský maloobchodní prodejce elektřiny Karhu Voima vyhlásil bankrot. Svůj krok zdůvodnil prudkým nárůstem cen elektřiny, kvůli kterému se jeho podnikání stalo ztrátovým. Provozovatel finské přenosové sítě Fingrid navíc varoval, že Finové by měli být připraveni na výpadky v dodávkách elektřiny během nadcházející zimy. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Firma Karhu Voima uvedla, že zvažovala různé možnosti, jak by mohla zlepšit své podnikatelské vyhlídky, včetně fúze s mateřskou společností KSS Energia. Dospěla nicméně k závěru, že žádná ze zvažovaných možností by nebyla dostatečná.

»Ve světle vysokých cen energií předpovídaných pro nadcházející zimu neexistují podmínky k tomu, abychom pokračovali ve své podnikatelské činnosti,« uvedl šéf podniku Olli-Pekka Rantala. »Vyhlášení bankrotu bylo nevyhnutelným řešením,« dodal.

Finsko je při zajišťování spolehlivých dodávek elektřiny závislé na dovozu. Možnosti dovozu elektřiny ze sousedního Švédska se však snížily, protože švédská energetická společnost Vattenfall nedávno o dva měsíce odložila obnovení provozu jaderného reaktoru Ringhals 4.

»V důsledku velké nejistoty by Finové měli být připraveni na výpadky v dodávkách elektřiny způsobené jejím možným nedostatkem v nadcházející zimě,« uvedla společnost Fingrid.

Ceny elektřiny v Evropě se letos prudce zvýšily, za jejich růstem stojí zejména zdražování plynu. Válka na Ukrajině vedla k omezování dodávek plynu z Ruska, což vyvolává obavy z nedostatku této suroviny v zimních měsících.

(jb, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy