Nadměrné používání sankcí může srazit na kolena dolar

Sankční politika amerického republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa může v případě jeho vítězství ve volbách podkopat postavení dolaru jako světové měny. Tento názor vyjádřil publicista Edward Fishman ve svém článku pro server POLITICO.

»Pokud se Trump vrátí do Bílého domu, můžeme zjistit, že dominance dolaru je křehčí, než se zdá,« napsal. Sloupkař připisuje rizika postavení dolaru Trumpově »neúctě ke spojencům« a neochotě konzultovat s nimi restriktivní opatření.

»Sankční politika příštího amerického prezidenta by mohla mít vážné důsledky pro globální roli dolaru, pokud se jím ukáže být právě Trump,« zdůrazňuje Fishman a upozorňuje, že takové neuvážené zavádění restriktivních opatření by mohlo vést k »neblahým důsledkům«.

Sloupkař rovněž cituje bývalého amerického ministra financí Jacoba Lewa, podle něhož by »nadměrné používání sankcí« mohlo podkopat vedoucí postavení Washingtonu v ekonomice a vést ke »zhroucení všemocného dolaru«.

Dříve sám Trump prohlásil, že americké úřady uvalováním sankcí proti jiným státům, včetně Ruska, vlastníma rukama zabíjejí dolar jako světovou měnu.

(cik)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy