Erdogan: BRICS jedinečným způsobem přispívá ke spravedlivému světovému řádu

Uprostřed současných mezinárodních turbulencí BRICS jedinečně přispívá k utváření spravedlivého světového řádu. Uvedl to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na setkání BRICS Plus během summitu společenství BRICS v Kazani.

»Za současných podmínek je sociální a ekonomická zranitelnost na vzestupu, zatímco poměr sil se mění. Politické a finanční mechanismy, produkt období po druhé světové válce, nemohou naplnit současná očekávání. Turecko je přesvědčeno, že spravedlivější svět je možný. Čelíme mnoha výzvám a Turecko je odhodláno podporovat dialog s BRICS, se kterými jsme navázali úzké vztahy založené na vzájemném respektu a vzájemně výhodné spolupráci,« řekl Erdogan.

Erdogan dodal, že jeho země »velmi oceňuje spojení s přáteli na multilaterálních platformách a hledání řešení sdílených problémů na základě zdravého rozumu«. »Kombinace těchto dvou aspektů může vést k podpoře obchodu, ekonomického růstu a stabilního rozvoje, proto považujeme posílení multilaterální spolupráce v zájmu spravedlivého globálního rozvoje a bezpečnosti za mimořádně aktuální téma,« dodal.

Summit BRICS se koná v Kazani od 22. do 24. října v Kazani koná 16. Skupina byla založena v roce 2006 Brazílií, Ruskem, Indií a Čínou, v roce 2011 se připojila Jižní Afrika. Dne 1. ledna 2024 se stali plnohodnotnými členy Egypt, Etiopie, Írán, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty.

Lídři BRICS během summitu přijali Kazaňskou deklaraci, která shrnuje výsledky schůzky, jejich postoje k rozvoji skupiny, globálním problémům a regionálním krizím, včetně těch na Ukrajině a na Blízkém východě.

(pk, TASS)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy