Komise rozhodčích: Gól Liberce na Spartě byl uznán správně, zato v Hradci sudí chybovali

Sporný a dlouho zkoumaný gól libereckého obránce Mariose Purzitidise na Letné byl uznán správně. Slovan díky němu vyrovnal ve druhém poločase na 1:1, nakonec však z epet ARENY v rámci jednoho ze šlágrů 12. kola fotbalové Chance ligy odešel poražen 1:2. Rozbor nepřehledné situace dnes ve svém komuniké poskytla Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR (FAČR).

Z televizních záběrů nebylo patrné, zda pohotový Denis Halínský po půl hodině hry vracel přetažený centr v reguli s pravidly či nikoli. Ani z jednoho úhlu se nedalo rozsoudit, zda míč opustil hrací plochu, nebo zda zůstal na hřišti. Následně míč špatně zpracoval sparťanský kapitán Filip Panák a Purzitidis zdramatizoval do té doby jasnou partii na půdě favorita.

Sudí při rozhodování u videa použili kalibrovanou čáru, stejnou jako diváci znají ze zkoumání ofsajdových situací. »V 63. minutě utkání rozhodčí správně uznal branku hostujícího družstva. Dosažení branky předcházela situace, kdy rozhodčí na hrací ploše posuzovali zda míč celým svým objemem přešel brankovou čáru. Postavení kamer na stadionu umožnilo celou situaci vyhodnotit pomocí kalibrované ofsajdové čáry, která prokázala, že míč celým svým objemem hrací plochu neopustil,« napsala ve svém komuniké soudcovská generalita.

Rovněž oba pokutové kopy na Bohemians rozhodčí Ladislav Sziskszay rovněž nařídil v souladu z pravidly, ovšem v Hradci Králové sudí Marek Radina chyboval, proti hostující Sigmě penaltu nařídit neměl. Na počátku druhé půle pod Lízátky olomoucký Yunusa Muritala trefil v pokutovém území loktem do obličeje Filipa Čiháka. Penalta se nejprve nepískala, ale zasáhl videorozhodčí Miroslav Zelinka a Radina po přezkoumání situace svůj názor změnil. Domácí kapitán Petr Kodeš však při exekuci pokutového kopu neuspěl a utkání skončilo dělbou bodů 1:1.

»V 53. minutě utkání rozhodčí na základě intervence VAR chybně nařídil pokutový kop pro domácí družstvo za udeření soupeře. Útočící hráč domácího družstva č. 5 se zezadu natlačil do bránícího hráče hostujícího družstva č. 11, který ho ve výskoku při odhlavičkování centrovaného míče nezaviněně zasáhl loktem do obličeje. Jednalo se o chybnou intervenci ze strany VAR,« napsala komise rozhodčích.

Ta se dle Komunikačního manuálu schváleného před sezónou 2024/2025 vyjadřuje ke čtyřem situacím vybraným médii. Jinak ale hodnotí zápasy první i druhé ligy jako celek.

(koz)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy