CNN: USA vyšetřují únik informací o plánech Izraele zaútočit na Írán

Spojené státy vedou vyšetřování úniku vysoce utajovaných dokumentů s informacemi o plánech Izraele na úder na Írán. Informovala o tom televize CNN s odvoláním na své zdroje.

Podle jejích informací se dokumenty datované 15. a 16. října začaly šířit po internetu po jejich zveřejnění v kanálu Telegram Middle East Spectator. Na základě informací v dokumentech k nim měly mít přístup pouze země – členové aliance Five Eyes, do které patří Austrálie, Velká Británie, Kanada, Nový Zéland a Spojené státy.

Jak poznamenává CNN, v jednom z dokumentů, který sestavila americká Národní geoprostorová zpravodajská agentura, se hovoří o předávání munice Izraelem v rámci příprav na úder na Írán. Americká Národní bezpečnostní agentura zase zveřejnila údaje o cvičeních izraelského letectva s použitím raket vzduch-země.

Podle jiného dokumentu Izrael vlastní jaderné zbraně, ale USA neviděly záměry židovského státu použít je při útoku na islámskou republiku, upozorňuje CNN.

Americký zdroj sdělil televizi, že cílem vyšetřování je zjistit, kdo měl k dokumentům Pentagonu přístup. Únik dokumentů bude vyšetřovat Federální úřad pro vyšetřování, ministerstvo obrany a americké zpravodajské služby.

(cik)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy