Divadlo LETÍ s novinkami a s Cenou Josefa Balvína

Pražské nezávislé Divadlo LETÍ získalo za svou inscenaci LÁSKA/Argumentační cvičení Cenu Josefa Balvína, kterou v rámci Pražského divadelního festivalu německého jazyka uvede 13. listopadu. V nové sezóně pak plánuje hned dvě premiéry inscenací her současných českých autorů. Očekávanou novinkou bude na konci listopadu divadelní debut spisovatelky a scénáristky Kláry Vlasákové Lhářky. Hra vznikla přímo pro herečky Pavlu Tomicovou, Natálii Drabiščákovou a Simonu Lewandowskou. Sezónu LETÍ zakončí imerzivní inscenací Poslední zhasne, pro niž vytvořilo scénář hned šest českých autorů nejmladší generace. Vzápětí po pražské premiéře ve VILE Štvanice se inscenace představí také na festivalu Divadelní svět Brno.

Divadlo LETÍ vstoupilo do své 19. sezóny úspěšně. Za svou inscenaci LÁSKA/Argumentační cvičení v režii Kashy Jandáčkové získalo Cenu Josefa Balvína, ocenění pro nejlepší českou inscenaci původně německojazyčného textu. Pražský divadelní festival německého jazyka, který cenu udílí, ve své tiskové zprávě uvádí: »Inscenace  je v mnoha ohledech výjimečná. Otevřeně pojednaným tématem ženské sexuality i s jejími nejintimnějšími tělesnými projevy počínaje a ztvárněním trojjediné protagonistky Olive Oylové Annou Kameníkovou, Karolínou Vágnerovou a Marií Kieslowski konče.«

Inscenaci textu oceňované autorky Sivan Ben Yishai, jejíž dílo LETÍ nastudovalo jako první scéna v Čechách, uvede na festivalu 13. listopadu.

První premiérou nové sezóny Divadla LETÍ bude inscenace Lhářky. Příběh dvou stárnoucích žen, Jiřiny a Kamily, které už neumí žít ani vedle sebe, ani bez sebe. Jména hlavních postav vzešly z prvotního námětu, s nímž autorka Klára Vlasáková vstupovala do rezidenčního programu Divadla LETÍ. »Inspirovala se skutečným přátelstvím Jiřiny Švorcové a Kamily Moučkové, které přes naprosto odlišné politické názory dokázaly ke konci života krátce navázat na své dávné přátelství. Tahle myšlenka nám v dnešní době kulturních válek připadá zásadní,« říká dramaturgyně inscenace a umělecká šéfka Divadla LETÍ Marie Špalová. »Rozhodně se ale nejedná v žádném ohledu o životopisnou či historickou hru. Reálné předobrazy postav se objevují jen v ozvucích, příběh je jinak úplně smyšlený a současný,« doplňuje.

Autorka hry Klára Vlasáková touto hrou v divadle debutuje, přestože na poli literatury a scenáristiky má za sebou už řadu úspěchů. Její románová prvotina Praskliny byla nominována na Cenu Jiřího Ortena, nejnovější román Těla získal v anketě Deníku N titul kniha roku podle čtenářů i odborné poroty a za scénář k filmu Běžná selhání (2022), který byl uveden i na mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách, získala cenu pro nejlepší scénář na kanadském Festival du Film Auteur de Val-Morin a nominaci na Cenu české filmové kritiky v kategorii Nejlepší scénář. »Všechny tři postavy – stárnoucí kamarádky i mladá neteř jedné z nich – mají zcela odlišné představy o tom, jak by měla vypadat budoucnost i společnost. Pod tlakem krize jsou však nuceny své představy přehodnotit a hledat nové cesty. Právě to mi při vývoji příběhu připadalo nejzajímavější: jak dlouho si dokážeme lhát, že máme ve všem jasno, a v jakém momentu si konečně přiznáme, že vlastně nevíme nic?« říká Vlasáková.

Režisérkou inscenace bude Natália Deáková, která s LETÍ v minulých letech spolupracovala na inscenacích Rozhovory s astronauty a Králíček. Do VILY si s sebou přivádí svůj tým, scénografy Pavla Svobodu a Janu Smetanovou a hudebního skladatele Jakuba Kudláče. Hra vznikla v rámci rezidenčního programu LETÍ přímo pro herečky Pavlu Tomicovou, Natálii Drabiščákovou a Simonu Lewandowskou.Premiéry proběhnou 30. 11. a 2. 12. 2024.

Na jaře se LETÍ plně ponoří do příprav imerzivní inscenace Poslední zhasne, jejíž tým tvoří nejmladší divadelní generace. Již podruhé je LETÍ součástí evropského projektu Fabulamundi Playwrighting Europe, jehož současný běh s podtitulem New Voices se zaměřuje na práci s nejmladší generací dramatiků. LETÍ vedlo dvouletou rezidenci se skupinou šesti mladých českých autorů a autorek ve složení Ondřej Kulhavý, Tomáš Ráliš, Antonie Rašilovová, Daniela Samsonová, Lenka Skalická a Štěpán Vranešic. Lektorem workshopu, z něhož vzešel scénář připravované inscenace, je dramaturg a kmenový autor Divadla LETÍ David Košťák, který o přípravách a společných workshopech řekl: »V Čechách chybí vzdělávací program zaměřený na psaní pro divadlo. Noví dramatici se i tak naštěstí stále objevují, ale chybí jim možnost vzájemného networkingu a sdílení. Chtěl jsem vytvořit prostředí, kde se autoři a autorky budou moci rozvíjet v bezpečném prostoru pod vedením různorodých dramatiků, ale i odborníků v jiných oborech. Kromě zahraničních hvězd jako je srbská autorka Biljana Srbljanović to byl například sociální ekopsycholog Jan Krajhanzl. Naše společná setkání vedla k touze napsat scénář pro imerzivní inscenaci, která by se věnovala přípravám na konec světa, aniž by diváky paralyzovala a uvedla je do pasivity.«

Šest původních her jako šest možností příprav na konec světa bude do prostoru VILY Štvanice a jejího okolí přenášet trojice mladých režisérů Jan Froněk, Ctibor Němec a Emma Žežulová, společně s trojicí mladých scénografek. Inscenace se bude hrát v omezené sérii nejprve v Praze na Štvanici, poté se na několik dní přesune na festival Divadelní svět Brno, který je jejím koproducentem.

Vedle pravidelného repertoáru připravuje LETÍ další atraktivní projekty. Pokračování se dočká divácky úspěšný projekt Večeře s novou hrou, včetně speciální trampské verze u ohně, která se představila už z kraje sezóny vrámci festivalu …příští vlna/next wave… Ve spolupráci s Agenturou DILIA představí LETÍ 10. prosince 2024 výsledky překladatelské dílny pro mladé překladatele divadelních her z angličtiny. I v letošním roce bude předán Kožich Marka Ravenhilla, cena pro česká divadla za počin v inscenování současné dramatiky. Vedle textů, které se v nastávající sezóně dočkají inscenací, vznikají v rámci Rezidenčního programu Divadla LETÍ jednak krátké hry českých autorů pro Večeře s novou hrou, a také hra Anny Saavedry, která v režii Mariána Amslera otevře výroční 20. sezónu, jež LETÍ čeká v letech 2025/26.

(pr)

FOTO – divadlo-leti.cz

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy