Čínský Svátek středu podzimu se slaví po celém světě

Po celém světě se konají oslavy Svátku středu podzimu, na kterých se setkávají lidé z různých prostředí, aby ocenili tradiční čínskou kulturu, od krásné výzdoby lampionů přes workshopy výroby měsíčních koláčků až po vystoupení s poezií a písněmi.

Festival, který se každoročně slaví 15. den osmého měsíce čínského lunárního kalendáře, letos připadá na 17. září. Je to jeden z nejvýznamnějších tradičních čínských svátků, kdy se rodiny scházejí, společně vítají úplněk a dělí se o měsíční koláčky, tradiční pečivo, na oslavu období sklizně.

Svátek středu podzimu je »pro mnohé povznášející připomínkou společné historie a dědictví a pro nás všechny další ukázkou, jak multikulturalismus obohacuje naši moderní Austrálii«, uvedl australský premiér Anthony Albanese ve videopříspěvku zveřejněném v úterý na X, dříve Twitteru. »Přeji vám vše nejlepší k letošním oslavám.«

V Myanmaru studenti v sobotu v Čínském kulturním centru v Rangúnu uspořádali na oslavu svátku kulturní vystoupení, včetně recitálů básní, tradiční hudby a kvízů. Akce přilákala téměř 150 účastníků, včetně univerzitních studentů a místních zaměstnanců čínských podniků.

»U příležitosti tohoto svátku si opravdu vychutnám měsíční koláčky. Čaj je skvělý,« řekla patnáctiletá dívka Htet Thiri Win, která zaujala publikum jemnými melodickými tóny, když hrála na čínskou citeru.

Studenti vystupují během akce na oslavu oslav Svátku středu podzimu v Čínském kulturním centru v Rangúnu v Myanmaru, 14. září 2024. FOTO – Xinhua/Myo Kyaw Soe

Tin Maung Tun, rektor Rangúnské univerzity, uvedl, že jak myanmarská, tak čínská kultura hluboce prožívají úplněk, který představuje harmonii, shledání a štěstí. Na akci zazněla recitace poezie pro přítomné studenty čínštiny.

Stejně tak Čínské kulturní centrum v Laosu a Literární fakulta Laoské národní univerzity (NUOL) uspořádaly básnickou akci. Viceprezident NUOL Thongsouk Keomany uvedl, že tato akce je platformou pro laoské učitele a studenty, aby ocenili přátelskou spolupráci mezi Laosem a Čínou.

Na Novém Zélandu se v sobotu večer v rámci třídenního Aucklandského měsíčního festivalu konal »Koncert nadčasové poezie středu podzimu«, který přilákal přibližně 700 lidí.

Třiadvacetiletý zpěvák Eru Oneroa z Aucklandu vystoupil s písní společně s čínskými dětmi a vysloužil si nadšený potlesk. »V posledních týdnech jsem se naučil zpívat v mandarínštině a jsem rád, že se můj zpěv publiku líbil,« řekl.

Podle ředitele koncertu Liou Lu-süana představení ukázala podstatu čínské kultury prostřednictvím hudby a scénického umění a zprostředkovala světu sebevědomí a inovativního ducha Číny.

Lidé skládají puzzle během oslav Svátku poloviny podzimu v keňském Nairobi 13. září 2024. Společnost Africa Star Railway Operation Company (Afristar), provozovatel keňské železnice Standard Gauge Railway (SGR), a Konfuciův institut při Nairobské univerzitě, nejstarší keňské univerzitě, v pátek navázaly spolupráci při pořádání nadcházejícího Svátku středu podzimu, jednoho z nejvýznamnějších tradičních čínských svátků. FOTO – Xinhua/Li Yahui

Společnost Africa Star Railway Operation Company (Afristar), provozovatel standardní železniční tratě v Keni, a Konfuciův institut při Nairobské univerzitě minulý týden společně uspořádaly oslavy Svátku středu podzimu.

Wang Sin-jü, lektor Konfuciova institutu, uvedl, že akce byla uspořádána na podporu kulturní integrace mezi oběma zeměmi. »Prostřednictvím společných kulturních festivalů Čína a Keňa posílí vzájemné porozumění.«

Nelson Asienwa, vedoucí firemního a kulturního oddělení společnosti Afristar, uvedl, že Keňané si díky prohloubení obchodních a kulturních vazeb mezi oběma zeměmi stále více prožívají čínské svátky.

Asienwa dodal, že Keňané rádi slaví Svátek středu podzimu, protože se zaměřuje na poděkování za úrodu, kterou sklidili zemědělci, což je běžná praxe i mezi africkými komunitami.

Účastníci vyrábějí měsíční koláče během workshopu na oslavu svátku poloviny podzimu v Čínském kulturním centru v Budapešti 14. září 2024. FOTO – Xinhua/Attila Volgyi

Svátek středu podzimu se v Maďarsku stal nejen kulturním festivalem pro čínskou komunitu, ale přitahuje i zvědavé místní obyvatele, kteří chtějí poznat a pochopit krásu čínských tradic.

Navzdory silným dešťům a náhlému poklesu teplot během uplynulého víkendu přilákaly slavnosti více než 400 účastníků, což překvapilo i organizátory akce.

Ťin Chao, ředitel Čínského kulturního centra v Budapešti, se pozastavil nad tím, jak úspěšný byl tento den: »Nečekal jsem, že se k nám připojí tolik maďarských přátel… Doufáme, že se prostřednictvím této akce podělíme s našimi maďarskými přáteli o ducha vzájemného propojení a přání všeho dobrého.«

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy