Zpět k rodině: Chorvatský inženýr našel domov mezi čínskými kolegy v CRBC

Pro chorvatskou stavební inženýrku Selmu Knudsenovou nebyl návrat k práci s čínskými kolegy v China Road and Bridge Corporation (CRBC) ve Splitu, druhém největším městě Chorvatska, ani tak kariérním krokem, jako spíše návratem domů.

»Jsou pro mě opravdu jako rodina,« řekla v nedávném rozhovoru, když přemýšlela o svém hlubokém spojení s týmem. Po práci na ikonickém projektu Pelješackého mostu přijala Knudsenová novou práci v Záhřebu. Když však CRBC zahájila další velký projekt v blízkosti jejího rodného města, neváhala se vrátit.

»Nikdy jsem nepochybovala o tom, zda se vrátím,« řekla Knudsenová. »Byla to jen otázka času. Práce s týmem CRBC mi připadá jako domov a věděla jsem, že musím být opět jeho součástí.«

Knudsenová se poprvé připojila k CRBC jako obchodní koordinátorka v roce 2018, kdy opustila svou práci v Norsku, aby mohla pracovat na Pelješackém mostě, projektu, který pro ni měl zvláštní význam. Splnilo se tak přání jejího zesnulého otce, aby se podílela na významném infrastrukturním projektu ve své rodné zemi. Čtyři roky se jí v této roli dařilo a navázala úzké vztahy s čínskými kolegy, kteří, jak říká, byli vždy milí, vstřícní a připraveni spolupracovat.

Lidé se fotografují na památku před mostem Pelješac v chorvatské Komarně 26. července 2024. FOTO – Xinhua/Li Xuejun

Když byl Pelješacký most v červenci 2022 dokončen, přešla Knudsenová na novou práci v Záhřebu. Když však společnost CRBC získala zakázku na výstavbu 6,85 km dlouhého silničního úseku ve Splitu, včetně 2,5 km dlouhého tunelu a několika viaduktů a nadjezdů, rychle se rozhodla, že se k týmu vrátí. »Kdyby CRBC měla hned po Pelješacu další projekt, nikdy bych neodešla,« řekla.

Rozhodnutí se neobešlo bez obětí. Přestěhování ze Záhřebu znamenalo opustit byt a snížit si plat. Ve Splitu bydlí u kamarádky, ale pro Knudsenovou osobní odměny daleko převyšují ty finanční. »Řídím se emocemi,« přiznala. »Potřebuji se v práci bavit a cítit se oceněná za to, co dělám. Toho se mi tady dostává.«

Knudsenová hovoří o pracovní kultuře v CRBC s oblibou a zdůrazňuje smysl pro jednotu a týmovou práci. »Problémy řešíme společně. Nikdy nemáte pocit, že bojujete sami,« řekla. Tento přístup založený na spolupráci v kombinaci s efektivní pracovní morálkou společnosti CRBC jí dává jistotu, že projekt silnice Vucevica bude dokončen včas v roce 2026, stejně jako byl dokončen most Pelješac.

Význam projektu přesahuje samotnou práci. Po dokončení nová silnice zkrátí dobu cestování, zvýší bezpečnost dopravy a podpoří hospodářský rozvoj Splitsko-dalmatské župy. Knudsenová je hrdá na to, že se může podílet na něčem, co bude mít na její obec tak trvalý dopad.

Při pohledu zpět si je Knudsenová jistá, že se rozhodla správně, když se vrátila. »Každý den, když jdu do práce, je to jako setkání s přáteli,« řekla s hlasem hřejivým láskou. »Vím, že tohle je místo, kde mám být.«

CRBC je pro ni víc než jen firma – je to její druhá rodina. A práce s nimi není jen o budování silnic a mostů, ale také o trvalých vazbách.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy