Protiválečný protest v Melbourne skončil nepokoji a střety s policií

Protiválečný protest v australském Melbourne skončil rozsáhlými nepokoji a střety s policií. Informovala o tom vláda státu Viktorie.

»Policie státu Victoria bude rozhodně řešit hrozby policistům a společnosti, včetně těch, které byly zaznamenány během dnešní akce. Občané mají samozřejmě právo pokojně protestovat, ale chovat se takovýmto hanebným způsobem k policistům, kteří vykonávají svou práci a chrání bezpečnost veřejnosti, je nepřijatelné,« řekla televizi ABC šéfka regionální vlády Jacinta Allanová, která o nepokojích na protestu v centru Melbourne informovala.

Protestující se střetli s policií na demonstraci pořádané skupinami bojujícími za lidská práva, které se postavily proti obranné konferenci a výstavě zbraní v městském výstavním centru. Házeli na policisty kameny a zapalovali odpadkové koše. Policie odpověděla pepřovým sprejem, gumovými projektily a omračujícími granáty. Podle policie bylo zatčeno 33 osob a desítky dalších byly zadrženy. Zraněno bylo 24 strážců zákona, kteří vyhledali lékařskou pomoc.

Organizátoři uvedli, že cílem akce bylo »narušit největší australskou výstavu zbraní, Mezinárodní výstavu pozemní obrany«, která se koná od 11. do 13. září v Mezinárodním výstavním centru v Melbourne. »Chceme vystavovatelům [na výstavu] znepříjemnit příjezd a uzavření smluv v hodnotě milionů dolarů, prodej nebo nákup zbraní, které budou použity k páchání genocidy v Palestině a jinde,« citovala televize 9News jednoho z protestujících. Jasmine Duffová ze skupiny pro lidská práva Disrupt Wars uvedla, že protest byl vyvolán postojem australské vlády ke konfliktu na Blízkém východě. »Mnohé zbraně ve výstavní hale jsou inzerovány jako vyzkoušené v boji a vzhledem k přítomnosti izraelských zbrojních firem na konferenci chápeme, že tyto návrhy byly testovány zabíjením civilistů v Gaze,« zdůraznila.

Australský premiér Anthony Albanese vyzval občany, aby své názory vyjadřovali pokojně. »Lidé mají právo pokojně protestovat, ale nelze se stavět proti vojenské technice házením předmětů na policii, jejíž příslušníci dělají svou práci,« řekl.

Policie státu Victoria uvedla, že na udržení pořádku v ulicích Melbourne bylo nasazeno několik tisíc policistů, včetně vyslaných policistů z jiných měst v regionu. Do akce byla nasazena také jízdní policie a speciální jednotky. Organizátoři protestů slibují, že akce budou pokračovat ve všech dnech konference a budou masovější.

(cik)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy