USA dodají na Ukrajinu pouze rakety Patriot a NASAMS, nikoliv samotné systémy

Spojené státy dodají Ukrajině pouze střely pro systémy protivzdušné obrany Patriot a NASAMS, nikoliv samotné systémy, uvedl koordinátor strategické komunikace Rady národní bezpečnosti USA John Kirby během online brífinku.

»V tuto chvíli prostě nemáme způsobilé systémy, které by sjížděly z výrobní linky. Takže to bylo něco, co jsme zkoumali, ale právě teď se skutečně zaměříme na samotné rakety,« řekl.

Po oznámení rozhodnutí Washingtonu poslat na Ukrajinu všechny nově vyrobené šarže Patriotů a NASAMS na úkor jiných klientů Kirby poznamenal, že USA v současné době nemají k dispozici nově vyrobené systémy tohoto typu, a dodal, že ačkoli Washington tuto možnost zvažoval, v centru pozornosti Bílého domu jsou v tuto chvíli pouze rakety.

Zároveň Kirby dodal, že americká vláda zvažuje možnost dodat systémy sama. »Podívali jsme se na širší systém jako celek – odpalovací zařízení, radarové systémy, vše, co k tomu patří – a myslím, že bychom tomu byli otevřeni,« řekl. »Jak jsem řekl, jsme otevřeni tomu, abychom se nadále zabývali možností přesměrování samotných systémů.«

Americký představitel dodal, že Washington úzce spolupracuje s dalšími zeměmi v Evropě i mimo Evropu, které takovými systémy disponují, ohledně jejich ochoty poskytnout tyto systémy Ukrajině.

»Dokonce bych to popsal jako paralelní úsilí. A budeme v tom pokračovat i nadále,« řekl.

(cik)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy