Putin odvolává Sergeje Šojgua z funkce ruského ministra obrany

Vladimir Putin odvolal svého dlouholetého spojence Sergeje Šojgua z funkce ministra obrany v rámci nejvýznamnější změny ve velení armády od vyhrocení situace na Ukrajině před více než dvěma lety. Šojgua nahradí Andrej Bělousov, bývalý místopředseda vlády, který se specializuje na ekonomiku.

Putin, který počátkem minulého týdne složil přísahu do svého pátého funkčního období v čele Ruska, navrhl, aby Šojgu převzal funkci šéfa mocné ruské bezpečnostní rady. Tu v současnosti vede Nikolaj Patrušev, jeden z Putinových nejbližších poradců.

Šojgu převzal vedení ministerstva obrany v roce 2012 po svém působení ve funkci ministra pro mimořádné situace. Jako ministr obrany měl Šojgu za úkol modernizovat ruskou armádu a předpokládalo se, že má přímý přístup k Putinovi a jezdí s ním pravidelně na lov a rybaření na Sibiř.

Šojguova popularita v Rusku vzrostla po připojení Krymu v roce 2014. Stal se však terčem ostré kritiky za některé vojenské neúspěchy Ruska na Ukrajině. Minulý měsíc se zdálo, že Šojguova pozice oslabila, když bezpečnostní služby zatkly jeho dlouholetého důvěrníka Timura Ivanova, náměstka ministra obrany, a obvinily ho z rozsáhlé korupce.

Reorganizace Šojgua staví do pozice, která je formálně považována za výše postavenou než jeho role na ministerstvu obrany, což někteří pozorovatelé považují za Putinův krok, který umožňuje jeho starému spojenci zachovat si tvář.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Putin se rozhodl jmenovat Bělousova, zkušeného ekonoma, do čela ministerstva obrany poté, co se výrazně zvýšily ruské válečné výdaje. »Je velmi důležité uvést ekonomiku bezpečnosti do souladu s ekonomikou země tak, aby odpovídala dynamice současného okamžiku,« řekl Peskov.

Peskov dodal, že ruský prezident rozhodl, že v čele ministerstva obrany by měl stát civilista, aby bylo zajištěno, že resort bude »otevřený inovacím a pokrokovým myšlenkám«. »Ten, kdo bude otevřenější inovacím, ten bude vítězit na bojišti,« řekl Peskov.

Bělousov v roce 1981 s vyznamenáním absolvoval ekonomickou fakultu Moskevské státní univerzity a podle ruské televize RBC v mládí cvičil sambo a karate a nesloužil v ozbrojených silách.

V roce 2000 se stal neúředním poradcem ruského premiéra a o šest let později nastoupil na ministerstvo hospodářství jako náměstek ministra. V letech 2008-2012 byl ředitelem odboru pro ekonomiku a finance, tedy ve stejných letech, kdy byl Putin premiérem.

V roce 2012 se stal ministrem hospodářství. Od roku 2013 do roku 2020 působil Bělousov jako poradce ruského prezidenta. Od roku 2020 působil jako první místopředseda vlády.

Mark Galeotti, ředitel poradenské společnosti Mayak Intelligence se sídlem v Londýně, uvedl: »… mít v Rusku ekonoma, který hovořil o potřebě v podstatě podřídit velkou část ekonomiky potřebám obranného sektoru, dává určitý smysl. Nyní je to v podstatě práce finančního správce a Bělousov to umí.«

(cik)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy