Třetí škvrně šimpanze hornoguinejského ve skupině si užívá péči matky a zájmu staršího sourozence

V Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava přišlo na svět téměř před měsícem vzácné mladě kriticky ohroženého lidoopa – šimpanze hornoguinejského. Mládě prospívá a vše se zdá být v pořádku. Užívá si pečlivé péče matky a zájmu svého o čtyři roky staršího bratra.

Mládě přišlo na svět 6. února 2024 a jeho matkou je 19letá samice, která v Zoo Ostrava poprvé rodila 28. února 2020. Jednalo se tehdy o první mládě kriticky ohroženého šimpanze, které se narodilo v Pavilonu evoluce. Po čtyřech letech porodila své další mládě, o které pečuje stejně starostlivě jako o svého prvního potomka.

Ne zřídka samice šimpanzů kojí své potomky i do šesti let věku, a tak není divu, že starší čtyřleté mládě jeví o svého mladšího sourozence zájem, a o to více se snaží o interakci s matkou.

Ve skupině je ještě jedno mládě, které se narodilo 21. srpna 2023 16leté samici, která byla prvorodičkou, ale svou mateřskou premiéru zvládá velmi dobře. Pomohlo jí k tomu bezesporu to, že mohla vidět jiné samice, jak pečují o svá mláďata. Samice primátů nemají péči o mláďata vrozenou, ale učí se ji pozorováním starších samic. Srpnové mládě je sameček, a již zkoumá svou uchopovací sílu a dovednost na pletivové stěně a stropu vnitřní ubikace.

Chovatelé do odchovu nijak nezasahují, vše nechávají na samicích a ostatních členech skupiny.  

Šimpanz hornoguinejský (Pan troglodytes verus) je nejohroženějším poddruhem šimpanze. Žije v lesnatých savanách a v deštných lesích západní Afriky, v několika zemích byl již vyhuben (Benin, Burkina-Faso a Togo). V Červeném seznamu IUCN je veden v kategorii kriticky ohrožený (Critically Endangered). Hlavními příčinami ohrožení jsou degradace jejich přirozeného prostředí a přímé pronásledování člověkem. Divoká populace je fragmentovaná, její početnost je odhadovaná na 18 000 až 65 000 jedinců. V rámci Evropy žije v lidské péči jen přibližně 260 jedinců.

V březnu je ostravská zoo otevřená denně od 9 do 18 hodin. Poslední vstup do areálu je možný hodinu před uzavřením zoo, kdy se uzavírají jak pokladny, tak i pavilony.

(mac)

FOTO – Zoo Ostrava/Enrico Gombala

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy