Globální index cen potravin v říjnu klesl druhý měsíc za měsíc kvůli dostatečným globálním zásobám, uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) podle agentury Reuters.
FAO zveřejňuje měsíčně svůj Index cen potravin, který měří změny cen potravinového koše sestávajícího z obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru. V říjnu dosáhl index v průměru 126,4 bodu, oproti revidovaným 128,5 bodu zaznamenaným v září. Celkově je toto číslo o něco nižší než úroveň z října 2024, ale o 21,1 % pod historickým maximem dosaženým v březnu 2022.
Data FAO ukazují, že ceny cukru v říjnu klesly o 5,3 % a dosáhly tak nejnižší úrovně od prosince 2020, a to uprostřed prognóz vyšší než očekávané produkce cukru v Brazílii, Indii a Thajsku a klesajících cen ropy.
Ceny mléčných výrobků klesly minulý měsíc také o 3,4 % v návaznosti na pokles cen másla a sušeného mléka v důsledku dostatečných exportních dodávek z Evropské unie a Nového Zélandu. Růst cen masa se minulý měsíc zpomalil na 2 % po osmi po sobě jdoucích měsících růstu v důsledku klesajících cen vepřového a drůbežího masa, zatímco ceny hovězího masa vzrostly v důsledku silné globální poptávky.
Ceny rostlinného oleje v říjnu vzrostly o 0,9 % a dosáhly tak nejvyšší úrovně od července 2022, ale ceny slunečnicového oleje dosáhly tříletého maxima.
V samostatné zprávě FAO revidovala svůj odhad globální produkce obilovin v roce 2025 na rekordních 2,99 miliardy tun, oproti předchozímu odhadu 2,971 miliardy tun. Podle FAO bude globální produkce obilovin letos o 4,4 % vyšší než v roce 2024, a to díky rekordnímu růstu produkce kukuřice a rýže.
(is)
