Sparta touží v Malmö po pomstě i po přepsání historie

Pomsta za deset let staré útrapy. I to bude jedním z témat dvojzápasu 4. předkola Ligy mistrů, který fotbalisté pražské Sparty rozehrají zítra od 21 hodin na půdě švédského mistra a nejúspěšnějšího klubu historie v Malmö. Odveta na Letné je na programu příští úterý ve stejný čas. A nepůjde jen o pomstu, nýbrž o velký sportovní úspěch a tučný balík peněz.

Sparta s Malmö se v roce 2014 utkaly ve 3. předkole Ligy mistrů. Letenští po domácí výhře 4:2 a venkovní porážce 0:2 vypadli kvůli tehdejšímu pravidlu o počtu branek vstřelených na hřišti soupeře. Naposledy na sebe soupeři narazili letos v únoru, kdy Sparta zvítězila v přípravě 2:1.

Sparta si zahraje čtvrté předkolo slavné soutěže, v níž už hraje i její ikonická znělka, poprvé od roku 2010, kdy pod vedením Jozefa Chovance nestačila na Žilinu. »Jsem moc šťastný za všechny sparťany a sparťanky. Museli přežít mnoho let útrap a starostí. Ještě nejsme v cíli, ale držíme se na naší cestě, a to je velmi důležité,« uvedl kouč Lars Friis.

Švédskému mistrovi má Sparta co vracet. V roce 2014 byla našlapaná a s prakticky nezměněným mistrovským kádrem z předešlé sezony byla jasným favoritem. Doma sice musela otáčet, ale i díky třem brankám Davida Lafaty se to povedlo a výsledek 4:2 hovořil nadějnou řečí. Jenže přišla nečkaná porážka 0:2, která v souladu s tehdejším pravidlem po vyšším počtu vstřelených branek venku znamennala konec letenského snu o Champions League. Přitom mohlo být veseleji, kdyby současný kouč Liberce Radoslav Kováč tehdy po rohu netrefil spojnici, od níž se míč odrazil na čáru. Mnohé sparťany tohle dvojutkání budí ze sna ještě teď… »Vidíte, historie je všude. Malmö je výborný tým se skvělým koučem. Minulou sezonu jsme se s nimi střetli v přáteláku. Navíc tu máme Jense Askoua, který strávil několik sezon ve Švédsku, takže je má nastudované,« zmínil Friis svého asistenta, jenž působil v IFK Göteborg.

V Malmö strávil dva roky také srbský křídelník Veljko Birmančevič. »Poslední dva roky mají nového trenéra, pod kterým pár věcí změnili. Nebude to lehké, v kádru mají více zkušenějších hráčů. Strávil jsem tam několik skvělých sezon. Hráli jsme Ligu mistrů, zvítězili jsme v lize i poháru. Ale jsem profesionál a Spartě odvedu vše, co ve mně je,« citovaly Birmančeviče klubové stránky.

Sparta na trávnících švédských soupeřů prohrála všechny čtyři pohárové zápasy, v nichž navíc nedala ani branku. Nyní však v nové sezoně v devíti soutěžních utkáních osmkrát zvítězila a jen jednou remizovala, navíc ona jediná »plichta« přišla ve třetím předkole Ligy mistrů proti FCSB, což ji mrzet vůbec nemusí, jelikož rumunského soka nakonec vyřadila. Navíc dva dny před play off ohlásila posilu v podobě kosovského útočníka Albiona Rrahmaniho, který dorazil do Prahy za rekordních 100 milionů korun.

O »velké prachy« půjde i zítra. Vítěz 4. předkola Ligy mistrů si vydělá 18,62 milionu eur (přes 468 milionů korun), poražený si přijde »jen« na 4,29 milionu eur (téměř 108 milionů korun). Malou náplastí pro něj bude start v základní skupině Evropské ligy.

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy