Mladý čínský střelec Šeng ohromil svět na olympiádě v Paříži 2024

V posvátném tichu sportoviště zvedl Šeng Li-chao svou pušku s neochvějnou přesností. Jeho pohled byl ocelový, mysl jako klidné moře. Když stiskl spoušť, svět s úžasem sledoval, jak si devatenáctiletý mladík právě zajistil místo prvního dvojnásobného zlatého medailisty pařížských olympijských her.

Čínský střelec získal své druhé zlato na hrách, když v Chateauroux suverénně zvítězil ve střelbě ze vzduchové pušky na 10 metrů. Vítězství navázalo na jeho předchozí triumf ve smíšené týmové soutěži po boku krajana Chuanga Jü-tchinga, který znamenal první čínské zlato v Paříži.

V individuální soutěži opět dominoval světový rekordman Šeng. Zlato získal s působivým výsledkem 252,2 bodu, čímž o 0,6 bodu překonal olympijský rekord Američana Williama Shanera z Tokia.

Šeng se narodil v Su-čou ve východočínské provincii Ťiang-su a představuje přesně tu správnou definici skvělého střelce. Do svých 13 let se nikdy nedotkl pušky.

Teprve během letních prázdnin, kdy mu bylo 13 let, ho jeho otec Li Siang-pching seznámil s místním střeleckým klubem. Šeng si tento sport okamžitě osvojil s přirozeným nadšením a jeho zájem se rozhořel hned při prvním cvičení.

Li byl zpočátku skeptický, ale když viděl, jak jeho syna střelba baví, začal ho brát na pravidelné tréninky. Šengovo odhodlání se vyplatilo, jeho dovednosti se rychle zlepšovaly a upoutaly pozornost trenérů místních sportovních škol.

»Miluje to, a tak jsme ho nechali pokračovat. Upřímně řečeno, nikdy jsme nečekali, že se vydá touto cestou,« přemítal Li.

Následující rok byl Šeng vybrán do střeleckého týmu sportovní školy v Su-čou. Jeho talent rychle vzkvétal, což vedlo k jeho zařazení do provinčního týmu Ťiang-su v roce 2018 a do čínského národního týmu v roce 2019, a to vše ještě před dovršením 15 let.

Šengovy začátky výcviku byly náročné kvůli jeho malému vzrůstu, který vyžadoval, aby zvedání pušky rozdělil do dvou kroků. Jeho trenér na sportovní škole v Su-čou, Šen Čchao, však poznal Šengův mimořádný talent.

»Jednou při tréninku nastřílel 600 ran z 600 a každou ranou zasáhl desítku,« vyprávěl Šen a stále žasl nad tímto výkonem. »Ale samotný talent nestačí. Šeng neúnavně trénuje a neustále zdokonaluje svou koncentraci,« dodal Šen.

Roční zpoždění do olympijských her v Tokiu umožnilo Šengovi kvalifikovat se na tyto hry, kde se mu podařil úžasný debut – získal stříbrnou medaili. Nyní je klíčovým členem družstva národního týmu ve střelbě ze vzduchové pušky na 10 m a získal několik individuálních i týmových titulů na Asijských hrách, Světových pohárech a mistrovstvích Asie.

Zlatý medailista Šeng Li-chao z Číny přichází na slavnostní vyhlášení výsledků po finále střelby ze vzduchové pušky na 10 m na olympijských hrách v Paříži 29. července 2024 ve francouzském Chateauroux. FOTO – Xinhua/Zhao Dingzhe

Po svém senzačním výkonu v Paříži vzbudil Šeng značnou pozornost a jeho svérázný rukopis na sociálních sítích »Just by Eating« se stal virální senzací. Fanoušci mu přezdívají »Gan Fan Ge« neboli »bratr jedlík« a chválí ho za to, že »vyhrál zlato jen tím, že se najedl«.

»Splnil si svůj sen o zlaté olympijské medaili a my jsme nyní proto opravdu šťastní,« řekla Ni Ťüan, Šengova učitelka na základní škole, která jen stěží skrývala své nadšení poté, co sledovala Šengovo vítězství. »Už jako dítě byl velmi soustředěný,« dodala.

Šeng je vzorem pro mnoho teenagerů ve svém rodném městě. »Sledoval jsem všechna jeho soutěžní vystoupení a obdivuji jeho schopnost zachovat klid a rozvahu. A inspiroval mě k tomu, abych se začal věnovat střelbě,« řekl Sü I-cheng, žák základní školy.

Šengova stabilní a konzistentní výkonnost svědčí o jeho jedinečném zaměření. »Soustředění je velmi cenné a velmi obtížné, zejména ve finále. Soustředění může narušit mnoho věcí. Tvrdě trénuji, abych se co nejlépe soustředil,« řekl Šeng.

Své klidné chování přičítá také tomu, že se učí od velikánů v oboru střelby, kde má Čína bohatou historii vynikajících výsledků.

Před čtyřiceti lety získal střelec Sü Chaj-feng na hrách v Los Angeles vůbec první čínské olympijské zlato. Na současných hrách fandila sportovcům střelecká legenda Wang I-fu.

»Je úžasné se s ním setkat,« řekl Šeng. »Úspěchy těchto předchůdců jsou pro nás povzbuzením.«

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy