Manchester přijede do Plzně! Slavia zase přivítá Mourinha

AKTUALIZOVÁNO

Vysněného soupeře přivál dnešní los Evropské ligy v Monaku do cesty Viktorii Plzeň – ta doma přivítá mj. slavný Manchester United. Fotbalisté Slavie zase budou hostit například Fenerbahce, které vede slavný kouč José Mourinho, či Malmö, jež vyřadila z Ligy mistrů konkurenční Sparta. Své soupeře zná i Mladá Boleslav v »nižší« Evropské konferenční lize.

Obě soutěže se budou stejně jako Liga mistrů hrát jiným způsobem, než na jaký byli fotbalisté i fanoušci zvyklí. Blíží se tzv. Švýcarskému modelu, kdy rozšířený počet 36 týmů utvoří jednu společnou tabulku, přičemž do do vyřazovací části se dostane vždy 24 celků. Osmička má jasné osmifinále, týmy na devátém až 24. místě si to o zbylých osm míst rozdají v play off.

Software při losování každému z týmů v Evropské lize přidělil osm protivníků, v Konferenční lize šest. Termíny zápasů UEFA oznámí v sobotu, což se týká i Ligy mistrů, jejíž los proběhl včera a Spartě postavil do cesty mj. Manchester City, Inter Milán či Feyenoord Rotterdam, který trénuje její bývalý kouč Brian Priske.

To Slavia doma kromě Fenerbahce a Malmö bude hostit ještě Ajax Amsterodam a bruselský Anderlecht. Venku pak kromě vyzve Eintracht Frankfurt, PAOK Soluň, Ludogorec Razgrad a Athletic Bilbao. S klubem z Istanbulu mají slávisté nedávnou zkušenost, ve vyřazovací fázi Konferenční ligy jej v únoru 2022 porazili dvakrát 3:2. Fenerbahce si v probíhající sezoně ve 3. předkole Ligy mistrů nestačil na Lille, na kterém si následně vylámali zuby i »sešívaní«.

»Soupeři jsou hodně zajímaví, atraktivní fotbalovou historií, stadiony nebo skvělými hráči. Všichni jsme si přáli Manchester United nebo Tottenham. Jinak tam jsou skvělé zápasy. Přijede gigant jako Ajax, vyrazíme na velkokapacitní stadiony do Frankfurtu nebo Bilbaa. Bilbao je unikátní tým, který sbírá hráče jen z oblasti Baskicka a hrají v popředí tabulky španělské ligy. Různorodá skupina týmů, jsou tam i mistři svých zemí. V novém formátu půjde o hodně,« citovaly kouče Jindřicha Trpišovského klubové stránky Slavie.

Západočeši doma přivítají kromě Manchesteru také Real Sociedad San Sebastian, Ludogorec a Anderlecht. »Manchester jsme si všichni přáli, takže jsme moc rádi,« řekl Miroslav Koubek, kouč Plzeňských. Venku je čeká Frankfurt, PAOK Soluň, Dynamo Kyjev a Bilbao. Shodně se tak oba čeští zástupci utkají s pěti týmy, což je určitě rarita. Stejně jako to, že mezi 11 soupeři Slavie a Plzně v hlavní fázi EL není žádný celek s českým legionářem. 

To Mladá Boleslav v Konferenční lize přivítá polské mistry z Bialystoku s bývalým hráčem Sparty Michalem Sáčkem. Doma se může těšit i na věhlasný Betis Sevilla, který v minulé sezoně v základní skupině Evropské ligy skončil až za Spartou, a na švýcarské Lugano, jehož dres obléká Roman Macek. Venku čeká tým z města automobilů čeká norské Molde, portugalský Guimaraes a FC Noah Armavir z Arménie. »Hlavně španělský fotbal, to je něco, co musí člověka lákat,« zhodnotil los Marek Matějovský, nejzkušenější hráč Boleslavských.

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy