LOH: vyhasla další dvě česká medailová želízka

Česká medailová želízka vyhasínají dále. Po dnešku platí, že naše výprava má na letních olympijských hrách v Paříži jen dva cenné kovy. Medailové ambice dnes nenaplnili beachvolejbaloví mistři světa Ondřej Perušič a David Schweiner ani deblový ženský pár Karolína Muchová, Linda Nosková.

Plážoví volejbalisté obsadili dělené deváté místo poté, co nestačili v osmifinále na Nizozemce Stefana Boermansa a Yoricka de Groota 18:21, 16:21. Pátá nasazená dvojice tak nedokázala vylepšit pátou pozici Markéty Slukové s Kristýnou Kolocovou, čili populárního dua Maki a Kiki, z Londýna 2012, která je až dosud českým maximem. Přitom letos byla očekávání mnohem větší…

»Pocity jsou smíšené. Jsme rádi, že jsme si zahráli na takovém místě a v takové atmosféře, ale měli jsme po pravdě větší ambice než vyřazení v osmifinále,« řekl zklamaný Perušič. »Jsme naštvaní, ten výkon, co jsme předvedli, byl špatný. Ale ačkoli jsme teď negativní, postupně budou převládat i pozitiva,« dodal Schweiner.

Muchová s Noskovou podlehli nasazeným osmičkám Saře Sorribesové a Cristině Bucsaové dvakrát 2:6 a z olympiády berou nepopulární »bramborovou« medaili. Navázali tak bohužel na včerejší porážku mužského deblu Tomáš Macháč, Adam Pavlásek. Ačkoli česká tenisová výprava na olympijském turnaji zanechala výborný dojem, zacinkalo to jen jednou – zlatému mixu Siniaková, Macháč…

Vrcholem tenisového dne ale bylo především finále mužské dvouhry. Srbský tenista Novak Djokovič v něm v souboji generací porazil Španěla Carlose Alcaraze ve dvou tie-breacích. Dokázal tak získat poslední triumf, který mu chybí v jeho sbírce. Olympijským triumfem zkomplikoval tzv. Golden Slam – tedy rozmnožil svoji kompletní sbírku grand slamů i o vyněné nejcennější zlato. Sedmatřicetiletý Djokovič tak navázal na bronz z Pekingu, zatímco jednadvacetiletý Alcaraz má při svém prvním startu pod pěti kruhy stříbro.

Největší radost českým barvám dnes udělal dálkař Radek Juška. Před osmi lety mu v Rio de Janeiru uteklo finále o jediný centimetr, tentokrát ale po nepříliš povedené sezoně v kvalifikaci zářil. Výkonem 815 centimetrů splnil kvalifikační limit a po protrápené sezóně zažívá velkou satisfakci. »Věřil jsem si na výkon někde mezi 790 a osmi metry, ale tohle je prostě sen. Po osmi letech jsem zpět na olympiádě a podařilo se mi postoupit rovnou do finále. Mám za sebou psychicky velmi náročné týdny. Od mistrovství Evropy jsem přípravě na olympiádu obětoval opravdu vše. Padal jsem na hubu, ale ta dřina se vyplatila. Jsou to obrovské emoce, které jsem ze sebe musel vypustit. Věřím, že pro finále tam ještě nějaká rezerva je. Ten skok byl hodně povedený, ale nebyl ideální. Vím, co musím udělat, abych dolétl ještě dál. Sektor mi sedí, je rychlý, ale není tvrdý,« citovaly Jušku stránky atletického svazu.

Do pondělního čtvrtfinále kayakcrossu postoupili vodní slalomáři Jiří Prskavec a Lukáš Rohan, kteří byli v dnešních rozjížďkách svorně druzí. Naopak Antonie Galušková a Tereza Fišerová do čtvrtfinále nepostoupily.

(koz)

FOTO – atletika.cz, facebook.com/olympijskytym

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy