Chci si to užít, řekla Muchová po postupu do osmifinále US Open

Tenistka Karolína Muchová postoupila na US Open podruhé v kariéře do osmifinále. Finalistka letošního Roland Garros a turnajová desítka porazila na betonu v New Yorku domácí Taylor Townsendovou za necelé dvě hodiny 7:6, 6:3. O čtvrtfinále se Muchová utká s 53. hráčkou světa Číňankou Wang Sin-jü. V den svých 18. narozenin naopak dohrál Jakub Menšík, který podlehl favorizovanému Američanovi Tayloru Fritzovi jasně 1:6, 2:6, 0:6. Neuspěl ani Jiří Veselý, jenž nestačil na Chorvata Bornu Goja a prohrál 4:6, 3:6, 2:6.

Kariéru si dál prodlužuje sedmatřicetiletá Barbora Strýcová, jež na svém posledním turnaji v rámci rozlučkového turné prošla s Markétou Vondroušovou do osmifinále čtyřhry. Nenasazený pár vyřadil v »českém derby« úřadující šampionky a turnajové jedničky Barboru Krejčíkovou a Kateřinu Siniakovou 6:2, 6:3.

Muchová vyrovnala na dvorcích ve Flushing Meadows své maximum z roku 2020. Proti 132. hráčce světa Townsendové udělala sedmadvacetiletá rodačka z Olomouce jen 14 nevynucených chyb, soupeřka jich měla 39. Svěřenkyně trenéra Emila Miškeho vyhrála osmý z posledních devíti zápasů. Před US Open se probojovala do finále v Cincinnati.

»Vždycky jsem měla v hlavě, že bych chtěla být hráčkou první desítky. Vážím si toho, že se to teď děje, že se můžu nazvat hráčkou z top 10 a chci si to užít,« řekla Muchová v rozhovoru na kurtu.

Na druhém největším dvorci Louise Armstronga měla Muchová pomalejší rozjezd a ve čtvrté hře přišla o servis. Townsendové však nedovolila brejk potvrdit a poté odvrátila další dva brejkboly. Úvodní sada tak dospěla do zkrácené hry, kde česká tenistka dominovala 7:0.

»V první řadě jsem se chtěla dostat do tie-breaku, protože to bylo velmi těžké. Odehrály jsme řadu těžkých výměn, Taylor hrála na síti neuvěřitelně. V tie-breaku jsem se snažila soustředit na každý bod a jsem ráda, že mi to vyšlo,« doplnila Muchová.

Hráčka I. ČLTK Praha využila v úvodu druhého setu psychické výhody, blýskla se vítězným úderem mezi nohama a díky brzkému brejku utekla do vedení 3:0. Na přelomu první a druhé sady vyhrála 24 fiftýnů z 28. Townsendová ještě bojovala, zlepšila se na servisu, Muchová jí však už nedovolila jediný brejkbol a uzavřela duel při třetím mečbolu. Na turnaji stále neztratila ani set.

Nové podmínky a emoce

Grandslamový debutant Menšík, který se probojoval do 3. kola US Open jako nejmladší hráč od roku 1990, turnajovou devítku Fritze nezaskočil. Na kurtu Louise Armstronga uhrál jen tři gamy. O sedm let starší Američan předčil rodáka z Prostějova v počtu vítězných míčů 25:6 a ve třetím setu mu nadělil »kanára«. Tenista ze San Diega je v osmifinále domácího grandslamu poprvé.

»Musím říct, že jsem dnes nepředvedl svůj nejlepší tenis. Mělo to k tomu hodně daleko. Všechno pro mě bylo hrozně rychlé. Poprvé jsem hrál na velkém kurtu před tolika lidmi. Bylo to něco úplně jiného. Prožíval jsem úplně nové podmínky a emoce. Ještě jsem nevěděl, jak s tím pracovat,« uvedl Menšík v rozhovoru pro Radiožurnál Sport.

»Myslím, že kdyby to pro mě nebylo nové, neřešil věci okolo a byl se schopný koncentrovat, tak neříkám, že bych ho porazil, ale dokázal bych ho více potrápit. Ukázal jsem si ale, že i když jsem dostal takovou vatu, tak mohu s těmito hráči v pohodě hrát,« doplnil Menšík.

Třicetiletý Veselý, startující v hlavní soutěži díky chráněnému žebříčku, nenavázal na triumfy nad Francouzem Enzem Couacaudem a Argentincem Franciscem Cerúndolem. Proti 105. hráči světa Gojovi si nevypracoval jediný brejkbol, sám o servis čtyřikrát přišel. Příbramský rodák tak nevyužil šanci probojovat se na US Open do premiérového osmifinále. Naopak Gojo posouvá v New Yorku dál osobní grandslamové maximum.

Motivace? Oddálení posledního zápasu

Pokračuje ve čtyřhře i loučící se Strýcová. Wimbledonské deblové vítězce se daří po boku šampionky z dvouhry Vondroušové a společně povolily Krejčíkové a Siniakové jen pět gamů. Bývalá světová jednička ve čtyřhře Strýcová vyhrála na grandslamu v deblu osmý zápas v řadě.

»Je to takové motivující, že nechcete, aby to byl poslední zápas. Říkáte si: Tak ještě jedno, ještě jedno. Mám to určitě v hlavě, ale žene mě to dopředu. Chci předvést co nejlepší výkon, abych tu ještě chvíli byla,« dodala Strýcová, jež uspěla i v úvodním duelu mixu.

Krejčíková se Siniakovou prohrály čtvrté z posledních sedmi utkání. Letos uspěly na grandslamech pouze v lednu na Australian Open. Na Roland Garros vypadly v 1. kole a ve Wimbledonu odstoupily kvůli zranění Krejčíkové. Siniaková přijde o post deblové světové jedničky.

Drama pro Djokoviče

Vítěz 23 grandslamových turnajů Novak Djokovič otočil nečekaně dramatickou bitvu se srbským krajanem Laslem Djerem a po výhře 4:6, 4:6, 6:1, 6:1, 6:3 postoupil do osmifinále po takřka čtyřech hodinách. Mezi šestnáct nejlepších tenistek prošla také obhájkyně titulu Polka Iga Šwiateková, která porazila jasně Kaju Juvanovou ze Slovinska 6:0, 6:1. Skončila naopak světová čtyřka Jelena Rybakinová z Kazachstánu, jež nestačila na turnajovou třicítku Rumunku Soranu Cirsteaovou a podlehla 3:6, 7:6 a 4:6.

Šestatřicetiletý Djokovič zvrátil utkání ze stavu 0:2 poosmé v kariéře a podruhé na US Open. Dosud se mu to v New Yorku povedlo jen v semifinále 2011 proti Švýcarovi Rogeru Federerovi. Srb si připsal 38. triumf v pětisovém duelu a dál živí naději na 24. grandslamový titul, kterým by vyrovnal absolutní rekord Margaret Courtové.

»Doufám, že se vám ta show líbila. Pro mě to zas tak příjemné nebylo, zvláště v prvních dvou setech,« řekl Djokovič v rozhovoru na kurtu. »Byl to jeden z nejtěžších zápasů, které jsem tu za spoustu let odehrál,« doplnil.

V úvodních dvou setech se Djokovičovi nedařilo prolomit soupeřův servis a o svůj vždy jednou přišel. Až od třetí sady našel na houževnatého krajana recept. Dvaatřicátý hráč světa Djere ještě v páté sadě zabojoval a za stavu 3:5 měl brejkbol, Djokovič jej však odvrátil a vzápětí proměnil druhý mečbol.

»Po druhém setu jsem si trochu povídal před zrcadlem. Trochu jsem se na sebe smál, protože jsem byl z výsledku naštvaný. Musel jsem se povzbudit, abych se sebral a zvedl si náladu,« uvedl Djokovič. Vítěz letošního Australian Open a Roland Garros vyzve v osmifinále přemožitele Jiřího Veselého Chorvata Bornu Goja.

(koz, čtk)

FOTO – wikipedia.org/CC BY-SA 2.0/si.robi

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy