Způsob, jakým si připravujete ranní kávu – respektive druh kávy, který si vyberete – může souviset s vážným očním onemocněním, které postihuje miliony lidí. Nová vědecká studie, uvádí The Healthy, ukazuje, že pití instantní kávy je spojeno až se sedminásobným rizikem vzniku suché makulární degenerace, která je hlavní příčinou nevratné ztráty zraku u starších lidí.
Pro studii publikovanou v časopise Food Science & Nutrition zkoumali čínští vědci data od více než 500 000 účastníků, přičemž se zaměřili na dospělé nad 50 let, kteří trpěli buď suchou, nebo vlhkou makulární degenerací. Suchá forma je nejčastější a způsobuje pomalou ztrátu zraku v průběhu času – obvykle bez úplné ztráty centrálního vidění, uvádí Cleveland Clinic.
Vlhká forma je naopak závažnější a »může rychle vést k úplné ztrátě centrálního vidění«. Je třeba poznamenat, že suchá forma může přejít do vlhké.
Výsledky studie ukázaly, že existuje korelace mezi konzumací instantní kávy a suchou makulární degenerací. Konkrétně bylo zjištěno, že konzumace instantní kávy může až 7krát zvýšit riziko vzniku tohoto onemocnění. Vědci se také zabývali jinými formami a druhy kávy, ale nenašli žádnou významnou souvislost mezi nimi a rizikem vzniku tohoto onemocnění.
Jednoduché, ale nezbytné preventivní opatření
»Studium konzumace kávy a jejího vztahu k riziku makulární degenerace by mohlo pomoci odhalit potenciální kauzální souvislosti mezi stravou a očními onemocněními,« uvedli čínští autoři studie.
Vědci vyjádřili naději, že výzkum by mohl pomoci lidem, kteří jsou již vystaveni zvýšenému riziku, lépe zvládat toto onemocnění. »Lékaři by mohli pacientům doporučit snížení konzumace instantní kávy na základě jejich genetického profilu – a nabídnout tak personalizovanější přístup ke snížení rizika makulární degenerace,« vysvětlují.

Zdroj: Národní oční institut, Národní instituty zdraví/Wikipedia
Za zmínku stojí, že studie zjistila korelaci pouze se suchou formou onemocnění, nikoli s vlhkou. Ačkoli výzkum neprokazuje kauzální vztah a k lepšímu pochopení tohoto spojení je zapotřebí dalšího výzkumu, zjištění jsou dostatečně přesvědčivá, aby vyvolala pochybnosti – zejména u lidí s rodinnou anamnézou makulární degenerace. Výběr kávy není jen otázkou chuti nebo pohodlí, může časem ovlivnit zdraví vašich očí. Dokud nebude k dispozici více údajů, může být změna druhu kávy jednoduchým, ale účinným preventivním opatřením.
(is)
