Podle odborníků zhruba třetina potravin skončí »na smeťáku« jen proto, že jsme je správně neuložili. Tak třeba zelenina. Ta patří do spodní části chladničky; ale nesmíte ji nechat zaschnout nebo dokonce zahnít. Shromažďovat nadměrné zásoby aktuálně levnější zeleniny nejsou dobrým řešením.
Tak třeba saláty. U těch je ceněna jejich křehkost, totiž vysoký obsah vody v nich. Salát (i tzv. čínské zelí) proto seřízněte a vložte do misky s čerstvou vodou. A to tak, aby seříznutá část byla celá potopená. Pak ho uložte do chladničky. Vodu každý den vyměňte. Salát vydrží déle křehký a zachová si i svou chuť. Můžete z něj odtrhávat jednotlivé listy. Listovou (saláty) či košťálovou (brokolice, květák) zeleninu však netřeba ukládat do chladničky. Bohatě bude »spokojena« , když bude stát v kuchyni ve vodě. Jak již řečeno, vodu je nutno den co den měnit. Stejným způsobem ukládejte i pórek
Zelenina uložená v chladničce by se neměla vzájemně dotýkat. Proč ne? Protože v případě, že začne jeden druh zahnívat, přenese se hniloba i na ostatní. Máte rádi křen? Pokud ano, a nemáte-li to štěstí, že si ho na zahrádce můžete »vyhrábnout« kdykoliv potřebujete, neváhejte a vložte ho do sklenice s vodou. Po dvou třech dnech bude mít ten správný říz.
Okurky, mrkev, papriky ukládejte (když už musíte) též ve spodní části lednice, opět tak, aby se jednotlivé kusy nedotýkaly. Při kupování okurek stiskněte prsty jejich konce. Pokud jsou měkké, nekupujte! Začínají zahnívat. »Akčně« zabalené papriky za relativně dobrý »peníz« ukládejte vybalené. Tak, aby se nedotýkaly, ale to už víte.
Je zbytečné, ne-li nesmyslné, dávat do chladničky cibuli či česnek. Je jim dobře i při pokojové teplotě na suchém místě. A brambory? Stačí je i v paneláku uložit ve spodní části spíže; přidejte k nim dvě zdravá jablka, brambory si udrží svoji čerstvou chuť déle. Jablka totiž vylučují látky, které bramborám pomáhají nekazit se. Uskladňovat brambory na zimu například v panelových bytech je zbytečné. Uskladňujte je jen tehdy, pokud k tomu máte vhodné prostory. Přetříděné brambory ukládejte v nízké vrstvě na dřevěný rošt nebo do roštových beden. Maximální teplota k jejich uskladnění by neměla být vyšší než 6 °C a nižší než 2 °C. Při 8 °C začínají brambory klíčit, při teplotě 2 °C a dále se blížící nule pak brambory sládnou.
A teď krátce o uskladňování vajec. V některých chladničkách jsou ve dveřích přihrádky sloužící k ukládání vajec. »Vyložená« vejce jsou sice pěkná na pohled, ale radost z toho nemají. Otvírání a zavírání dveří chladničky (přesněji – střídání teplot) jim dobře nedělá. Proto je lepší nechat je v tzv. nosičích (obalech), nejlépe z kartonu, a uložit je v nižším »fochu« k zadní straně chladničky, kde je teplota relativně stabilní.
A ještě chleba je třeba zmínit. Zapomeňte na mikrotenové sáčky a případně i na obaly v nichž se krájený chléb prodává. Jakmile ho přinesete domů, zabalte ho do bavlněné či lněné utěrky. Bude chutný a nebude plesnivět.
(jan)
ILUSTRAČNÍ FOTO – pixabay