Pacienti po prodělaném covidu-19 mají dlouhodobě i různé zažívací problémy. Jednotky procent z nich trpí bolestmi břicha, zácpou, průjmem či intolerancí některých potravin. Na webu Státního zdravotního ústavu (SZÚ) o tom informoval Jiří Ruprich, vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ. Koronavirem se v Česku nakazilo přes čtyři miliony lidí, téměř 300 000 mělo pozitivní test opakovaně.
Lékaři u pacientů zaznamenávají různé dlouhodobé následky covidu, potýká se s nimi až každý desátý. Většina odezní za tři až šest měsíců. Objevují se například bolesti hlavy, dušnost, problémy se srdcem, zvonění v uších nebo například takzvaná mozková mlha, která se projevuje zpomaleným myšlením, roztěkaností nebo vynecháváním paměti.
Na příznaky v trávicím traktu se podle Rupricha zaměřili lékaři z americké Mayo Clinic. »Pacienti v rehabilitačním programu hlásí různé zažívací problémy, od mírné nevolnosti a snížené chuti k jídlu až po těžkou zácpu a potravinovou intoleranci. A také reakce na určité potraviny. A podobně se problému věnují i naši lékaři v ČR,« uvedl.
Kromě bolestí břicha, zácpy, průjmu nebo zvracení pacienti uváděli také pálení žáhy, problémy s polykáním, syndrom dráždivého tračníku, nadýmání nebo inkontinenci.
»Zatím si nejsme jisti, proč existuje několik možných způsobů, jak by infekce covid-19 mohla způsobit gastrointestinální problémy. Například sliznice střev má velké množství receptorů, které virus SARS-CoV-2 využívá k napadání buněk. Celkový zánět způsobený infekcí může také narušit normální střevní bakterie,« vysvětlil Ruprich. Příznaky podle něj může zmírňovat dostatečný příjem tekutin a zdravá strava.
(jb, čtk)