Úřednické odbory vstoupí do stávkové pohotovosti, přidají se i další

AKTUALIZUJEME

Stávkovou pohotovost na podporu požadavku na zvýšení platů postupně vyhlásí po úřednických odborech i další odborové svazy pracovníků veřejného sektoru. Shodli se na tom v Praze dnes jejich předáci. Stávkovou pohotovost vyhlašují od čtvrtka i školské odbory. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly by odbory souhlasily s růstem výdělků od července o 15 procent lidem se zmrazeným příjmem a ostatním o 7,6 procenta. Předáci chtějí jednat se šéfy vládních stran. Poté rozhodnou o dalším postupu.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) novinářům řekl, že postup odborů nepovažuje za korektní, když má vláda vůli platy upravit. »Opravdu vláda počítá s tím, že zvýšení letos uděláme. Potřebujeme to zasadit do dohody na úrovni vlády a koalice, jak bude vypadat novela státního rozpočtu,« uvedl Jurečka. Dodal, že výdaje z rozpočtu státu, samospráv a zdravotních pojišťoven mohou činit podle případného navýšení čtyři až 20 miliard korun. »To už opravdu není zanedbatelná částka,« řekl ministr práce. Podotkl, že přidání bude na dluh.

Úřady práce už stávkovaly

Ve stávkové pohotovosti byli kvůli platům před pár týdny už odboráři úřadů práce. Vyhlásili ji na 1. máje. Ukončili ji po pěti dnech poté, co vláda oznámila termín vyjednávání o úpravě výdělků. Po dvou jednáních se podle odborářů dohoda nepřiblížila a kabinet spíš »hraje o čas«.

»Z těchto důvodů se odborové svazy ve veřejných službách a správě se shodly, že adekvátní reakcí je vyhlášení stávkové pohotovosti v jednotlivých svazech. Zároveň jasně deklarují, že jsou připraveny se dohodnout, což potvrdily příklonem k takzvané variantě dvě návrhu ministerstva práce,« uvedl mluvčí svazů a šéf úřednických odborů Pavel Bednář. Podle něj třeba v úřadech budou plakáty s informací o stávkové pohotovosti.

Za požadavky se budou rvát

Podle Středuly zmíněnou variantu na úterním jednání představil Jurečka. Návrh zahrnuje navýšení výdělků lidem se zmraženým platem o 15 procent a ostatním o 7,6 procenta od července. Peníze odbory chtějí do tarifů, tedy do základu výdělku. »Jsme rozhodnuti, že se chceme dohodnout, ale i ta dohoda má svou cenu… I cena se může v čase měnit,« řekl ČTK a ČT Středula. Navrhovaná varianta přidání podle předáka ČMKOS, který ohlásil kandidaturu na prezidenta, představuje pro odbory »nejzazší mez ochoty se dohodnout« a odboráři jsou »odhodláni se za požadavky porvat«.

Ministři předákům jednání přislíbili už v úterý. Jurečka řekl, že je vláda připravena výdělky ve státních a veřejných službách ještě letos upravit a rozhodnutí o výši a termínu přidání chce mít zhruba do dvou týdnů.

Středula se neobává toho, že by odborářské požadavky narušily sociální smír a postavily proti odborům a pracovníkům veřejné sféry zaměstnance soukromého sektoru. Uvedl, že i navrhovaná verze představuje při letošní zhruba patnáctiprocentní inflaci pokles reálných výdělků úředníků, učitelů, sociálních pracovníků, lidí v kultuře či hasičů a policistů.

Nepedagogům alespoň deset procent

Školské odbory se podle svého předsedy Františka Dobšíka rozhodly pro stávkovou pohotovost po »dalším bezvýchodném jednání« se členy vlády. »Na vážnost situace, zejména v odměňování nepedagogických pracovníků upozorňuje svaz dlouhodobě,« uvedl Dobšík. Odboráři pro nepedagogy, kterým se plat zmrazil, žádají od července minimálně deset procent navíc a pro ostatní zaměstnance školství dorovnání inflace.

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) uvedl, že minulý týden na jednání školské tripartity odboráře informoval, že ve vládě bude v novele rozpočtu požadovat peníze na přidání hlavně nepedagogům. »Možná nesplníme očekávání (odborů), nebo to nebude přesně tak, jak si přejí, ale nemohou říct, že bychom s nimi vláda nebo já nejednali. Proto považuji vyhlášen stávkové pohotovosti spíše za politické gesto – možná vzhledem ke kandidatuře předsedy odborových svazů v prezidentské volbě – než jako reálný problém nekomunikace či zlehčování,« uvedl Gazdík.

(jb, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy