Lidé si v Praze připomněli 81. výročí atentátu na Heydricha

Lidé si dnes v Praze u památníku Anthropoid připomněli 81. výročí atentátu na Reinharda Heydricha. Česká republika si výročí připomíná jako významný den s označením Den národního vzdoru. Na místě útoku parašutistů na zastupujícího říšského protektora se sešlo několik desítek lidí, zástupci Prahy 8, Parlamentu a organizace Orel, jejímiž členy byli i vojáci a výsadkáři Jan Kubiš a Josef Gabčík.

Nedaleko zatáčky, kde před 81 lety na Heydricha Kubiš a Gabčík zaútočili, stojí památník připomínající jejich čin. Nejmocnější muž tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava a jeden ze spolutvůrců holokaustu zemřel o několik dní později. Okamžitě po atentátu následovala krutá odplata nacistů – stanné právo, masové popravy a zatýkání, vyhlazení Lidic a Ležáků. Kubiš, Gabčík a pět dalších parašutistů padlo 18. června po boji s přesilou v pravoslavném chrámu Cyrila a Metoděje v Resslově ulici.

Pietní setkání zahájila skotská hymna na připomínku toho, že ve Skotsku se aktéři operace Anthropoid cvičili. »Scházíme se zde, abychom připomněli největší odbojový čin na území německými nacisty okupované Evropy,« řekl starosta Prahy 8 Ondřej Gross.

»Je třeba připomenout, že se tak stalo v době, kdy byli nacisté na vrcholu své moci. V době, kdy se zdála jejich porážka když ne utopie, tak jako velmi vzdálený sen. Tento čin by nebyl možný bez pomoci občanů, z nichž mnozí za svou odvahu zaplatili cenu nejvyšší,« řekl.

Krátké setkání ukončila česká a slovenská hymna a po nich také hymna britská.

Nelítostnému nacistovi a spoluautorovi takzvaného konečného řešení židovské otázky Heydrichovi se před 81 lety stala osudnou silnice pod Vychovatelnou v Libni, kudy téměř každý den projížděl. Heydrich útok přežil, ale nečistoty zanesené do ran vedly k sepsi. Zemřel o pár dní později 4. června 1942. Nacisté v odvetě vyhladili obce Lidice a Ležáky a popravili mnoho odbojářů a lidí, kteří jim pomáhali. Kubiš s Gabčíkem a dalšími spolubojovníky zemřeli 18. června po boji, když se odmítli vzdát a opustit vyzrazený úkryt v kryptě kostela svatých Cyrila a Metoděje v Praze.

»Zabít tak vysokého funkcionáře, navíc v zemi, kde se cítil naprosto jistý, kde rozpoutal teror a myslel si, že se mu nemůže nic stát, to bylo něco neuvěřitelného. Rovnou z čistého nebe. A západní spojenci, kteří tak selhali v Mnichově, nás začali brát vážně. Měli jasný signál, že stojíme o to, aby bylo Československo obnoveno v předválečných hranicích, protože teorií o uspořádání poválečného světa bylo v té době několik,« uvedl pro iportaL24.cz expremiér a šéf spolku Nespokojení Jiří Paroubek.

(pk)

Související články

2 KOMENTÁŘŮ

  1. V ČR nacisti zničili pomník maršála Koněva, sovětského hrdiny, jehož armády osvobodily německý koncentrační tábor Osvětim.
    Hlavním viníkem odstranění pomníku Koněva v Praze je poslanec za TOP-09 Ondřej Kolář, jehož otec Petr Kolář je poradcem prezidenta ČR Petra Pavla.

    Prezident Pavel tvrdí, že nacistické zločiny v Československu páchali naši předkové. Jeho tvrzení lze doložit pořízeným videem z koncentračního tábora v Terezíně, kde Pavel pronesl, že nacistické zločiny páchali naši předkové.

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy