V indické metropoli Dillí přesáhly nedělní teploty 49 stupňů Celsia

Sever Indie zasáhla další vlna veder a nedělní teploty v některých částech metropole Dillí překročily 49 stupňů Celsia. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC News. Podle meteorologů by teploty v příštích dnech mohly o dva až čtyři stupně klesnout, konec extrémně horkého počasí se ale nečeká.

Indický list The Tribune napsal, že v hlavním městě Dillí teploty na všech měřicích stanicích přesáhly 45 stupňů Celsia; nejvíce bylo zaznamenáno 49,2 stupně Celsia. Vedra v posledních dnech sužovala rovněž indické státy Himáčalpradéš, Harijána, Paňdžáb a Bihár.

Indické úřady vyzvaly občany, aby se před vysokými teplotami nadále chránili. Týká se to především nejzranitelnějších skupin populace, jako jsou malé děti, staří lidé a lidé trpící chronickými nemocemi.

Vlny veder jsou v Indii běžným jevem, především v květnu a v červnu, letos ale začalo léto s vysokými teplotami brzy. Letošní březen byl v Indii nejteplejším březnem za posledních 122 let.

Podle agentury Reuters od konce v března zemřely na následky vedra více než dvě desítky lidí.

Zemědělci uvádějí, že nečekaně vysoké teploty negativně ovlivnily sklizeň pšenice, což by podle BBC mohlo mít globální následky vzhledem k souběžnému narušení dodávek pšenice v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Vedra rovněž v Indii zvýšila spotřebu elektřiny kvůli většímu využívaní klimatizací a dalších způsobů chlazení, což vedlo k výpadkům dodávek elektrické energie v řadě států a k obavám z nedostatku uhlí.

(čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy