Jan Birke pro Náchod. Kandidátka starosty bez jména ČSSD!

Bývalý místopředseda ČSSD a šéf krajské sociální demokracie v Královéhradeckém kraji Jan Birke bude obhajovat funkci starosty města Náchoda pod jinou než stranickou hlavičkou. Jako prvnímu to řekl iportaL24 v exkluzivním rozhovoru.

Kandidátka ponese název »Jan Birke pro Náchod«. »Bude s podporou ČSSD a nezávislých osob, ale žádná značka nebude v názvu. Ani ČSSD. Budu kandidovat já jako Jan Birke pro Náchod, pod svým vlastním jménem a s podporou mnoha subjektů, včetně sociální demokracie,« uvedl Birke pro iportaL24.

Birke dělá starostu Náchoda již od roku 2010. V roce 2014 ČSSD v okresním městě ovládla volby s rekordním ziskem 42,99 procenta hlasů. A triumf zopakovala i o čtyři roky později. Birke je zároveň zastupitelem Královéhradeckého kraje a předsedou ČSSD v Královéhradeckém kraji. V letech 2013 až 2021 zasedal v Poslanecké sněmovně PČR.

Birke vedl krajskou kandidátku ČSSD i do říjnových sněmovních voleb v loňském roce, ale post poslance neobhájil. Sociální demokraté v kraji získali 4,93 procenta hlasů. V celé ČR měli 4,65 procenta hlasů a do Sněmovny se nedostali.

V Náchodě však má Birke tradičně silnou pozici. »Do voleb ale půjdu s pokorou,« tvrdí. Komunální volby se uskuteční 23. a 24. září.

(pk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy