Doplnění ke vzpomínkám na boje v Praze XIX

V nedávném článku vyprávěl pamětník Emil Šneberg o událostech, které prožil na konci druhé světové války. Dnes redakci iportaL24.cz poskytl historické fotografie a další podrobnosti.

»Posílám slíbené fotky letadel, která byla dne 8. května 1945 na letišti Ruzyně u hangáru C. Jedná se o letadlo Siebl 204, v hangáru B stál letoun typu Junkers 52. Před vyhlídkovým prostorem stál Fieseler Storch 76. To jsou jediné letouny, které v uvedenou dobu na letišti byly. Žádné vraky na letištní ploše nebyly, ani Vlasovci na letišti nebojovali. Na letišti jsem byl denně od roku 1937, znal jsem dopodrobna vše, jelikož můj otec s matkou měli prodejnu v odbavovací hale. Byl jsem tam jako doma, znal personál i letiště.

V Praze XIX, dnešní Praha 6, se bojovalo v místech Vokovice, Bořislavka, Hanspaulka, Ořechovka, a v těchto místech bojovali barikádnici ještě 9. května dopoledne s vydatnou pomocí vojáku Rudé armády,« popsal Šneberg.

»Vyobrazený tank je 4. gardové tankové armády, velitelské stanoviště generálplukovníka Leljušenka, součást 1. Ukrajinského frontu pod vedením maršála Koněva. V tomto pouličním boji dne 9. května padlo 18 českých bojovníků, 37 vojáků Rudé armády a 30 osob bylo zraněných. Vojáci jsou pochování na vokovickém hřbitově. Tam je rovněž pohřbeno 20 padlých bojovníků z barikád,« dodal k dalšímu snímku.

Poslední letecký boj nad Prahou – Bořislavka

»Okolo 14.00 stíhací letoun Jak-9 krátkou střelbou napadl Focke-Wulf 189, okamžitě letoun opustili dva padáky za horizont Červeného vrchu. Letoun byl donucen k přistání na ruzyňském letišti. Československá armáda převzala letiště 31. května 1945. Československé aerolinie zahájily provoz v dubnu 1946,« uzavřel své vzpomínání Šneberg.

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy