Milovníky kávy jistě potěší zpráva čínských vědců, kteří zjistili, že ti, kdo pijí dva až čtyři šálky kávy denně, zřejmě žijí déle, než ti, kdo kávě neholdují. A to bez ohledu na přidaný cukr, napsal zpravodajský server New York Post.
Analýzu provedli vědci z dvou čínských univerzit ve městě Kanton a výsledky zveřejnili v odborném listu Annals of Internal Medicine. Hlavní autor studie, doktor Tan Liou, uvedl, že studie podporuje dřívější pozitivní zjištění zdravotních přínosů pití kávy.
»Předchozí studie naznačovaly souvislost mezi konzumací kávy a sníženým rizikem úmrtí, ale nerozlišovaly mezi kávou konzumovanou s cukrem nebo umělými sladidly a kávou konzumovanou bez cukru,« uvedl Liou.
Jeho tým získal údaje od 171 616 účastníků průzkumu britské biomedicínské databanky UK Biobank probíhajícího v letech 2006-2010. Jednalo se o osoby, které vyplnily alespoň jeden dotazník týkající se stravy, včetně návyků při pití kávy, a zároveň netrpěly rakovinou ani kardiovaskulárním onemocněním, což jsou dvě nejčastější známé příčiny předčasného úmrtí.
Cukr a další aspekty
Vědci zjistili, že 55,4 procenta účastníků průzkumu pilo kávu bez cukru nebo sladidel, 14,3 procenta pilo kávu s cukrem, 6,1 procenta pilo kávu s umělými sladidly a 24,2 procenta nepilo kávu vůbec. Ti, kteří pili kávu, byli dále analyzováni podle toho, kolik šálků denně vypili. V průběhu sledovaného období zemřelo 3177 účastníků, z toho 1725 na rakovinu a 628 na srdeční choroby.
Jakmile vědci vzali v úvahu další aspekty životního stylu a zdravotní faktory, které mohly ovlivnit riziko úmrtí, zjistili, že pijáci kávy na tom byli z dlouhodobého hlediska lépe – a nezáleželo na tom, zda si do kávy přidávali cukr, anebo jaký druh kávy, včetně kávy bez kofeinu, pili.
Zlatá střední cesta
Studie podle Lioua posiluje předchozí zjištění o prospěšnosti pití kávy, které by se dalo popsat tvarem písmene »U«. Ti, kteří pijí velmi malé nebo velmi velké množství kávy, se zdají být v horším zdravotním stavu než ti, kteří se drží zlatého středu.
Přínosy byly nejvýraznější u skupiny, která pila dva až čtyři šálky denně. Riziko předčasného úmrtí u ní bylo o 30 procent nižší než u těch, kdo kávu nepili. Ti, kteří pili kávu s umělým sladidlem namísto cukru, však nežili výrazně déle než ti, kteří kávu nepili vůbec. Vědci se domnívají, že v tomto případě mohou hrát roli i další zdravotní faktory, včetně vyšší míry obezity a vysokého tlaku ve skupině s umělými sladidly.
Lžička cukru na šálek
Doktorka Christina Weeová, docentka medicíny na Harvardově lékařské fakultě, napsala k výsledkům studie doprovodný úvodník, v němž upozornila na důležitý detail týkající se obsahu cukru v kávě. »Průměrná dávka přidaného cukru na šálek slazené kávy (ve studii) byla jen něco málo přes čajovou lžičku, tedy asi 4 gramy,« napsala Weeová. »To má hodně daleko k 15 gramům cukru v bezmála 250 mililitrovém šálku karamelového macchiata v oblíbeném americkém řetězci kaváren,« uvedla s odkazem na kavárny Starbucks.
(jb, čtk)