»Nevěděli, na koho střílejí,« řekl k zabití šéfa Hamásu náčelník generálního štábu izraelské armády

Likvidace vůdce Hamásu Jahjá Sinvara v Gaze nebyla předem naplánovanou operací, uvedl náčelník generálního štábu IDF Herzi Halevi.

»Likvidace Sinvara nebyla předem naplánovaná,« řekl podle prohlášení IDF během cesty do severní části Gazy. Podle náčelníka štábu IDF nebyla v této oblasti předem naplánována ani přítomnost jednotky 450. brigády, jejíž vojáci Sinwara zabili, dodal. »Nevěděli, na koho střílejí,« řekl Halevi.

Zároveň však zdůraznil, že k odstranění vůdce Hamásu nedošlo ani zcela náhodou, neboť následovalo po důsledném tlaku na radikály ze strany Izraelských obranných sil.

»Nestalo se to náhodou. Byla to metodická práce, výsledek tlaku na Rafáh, výsledek likvidace brigády Hamásu v Rafáhu. Je to také výsledek práce regionálního velení, které trvalo na nasazení dalších jednotek během tohoto prázdninového měsíce, postupu vpřed, udržení operační kontroly nad územím,« uvedl náčelník generálního štábu. »Byla to metodická práce, nikoliv náhoda.«

Izraelské obranné síly 17. října uvedly, že den předtím zlikvidovaly v Gaze tři teroristy a jedním z nich by mohl být vůdce Hamásu. O několik hodin později IDF potvrdily, že jedno z těl bylo skutečně identifikováno jako Sinwarovo. Izrael ho považuje za jednoho z hlavních organizátorů útoku Hamásu ze 7. října 2023. Hamás potvrdil smrt svého vůdce 18. října a rovněž odmítl propustit rukojmí, dokud se izraelské síly nestáhnou z Gazy.

(cik)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy