Ve Středozemním moři před 5,5 až 5,9 miliony lety téměř úplně zmizel život

Evropští paleontologové objevili důkazy o tom, že tzv. mesinská krize zasolení, během níž Středozemní moře před zhruba 5,5 až 5,9 miliony let několikrát téměř zcela vyschlo, vedla k vyhynutí 89 % unikátních živočišných a rostlinných druhů v jeho vodách. Trvalo 1,7 milionu let, než se mořské ekosystémy plně obnovily, uvedla Vídeňská univerzita.

»Analýza fosilií nalezených v různých oblastech povodí Středozemního moře ukazuje, že po této krizi se fauna a flóra této vodní plochy změnila o 67 %, přičemž prudkou změnu podmínek prostředí dokázalo přežít pouze 86 ze 779 unikátních druhů středomořských živočichů a rostlin,« uvádí se ve zprávě.

K tomuto závěru dospěla skupina evropských paleontologů pod vedením vědecké pracovnice Vídeňské univerzity Constantiny Agiadiové při studiu souboru 22 tisíc fosilií mořských organismů, které byly v posledních letech nalezeny na území pobřežních států jižní Evropy a severní Afriky v horninách starých 3,6 až 12 milionů let.

Jak vědci vysvětlují, toto období je zajímavé, protože před 5,5 až 5,9 miliony let Středozemní moře několikrát téměř úplně vyschlo a také se změnilo v soubor mnoha izolovaných super-slaných jezer. Přesné příčiny a důsledky tohoto kataklyzmatu, nazvaného Messinská slaná krize, zatím nejsou známy, ale vědci spekulují, že bylo vyvoláno dočasným uzavřením průlivu v místě dnešního Gibraltaru.

Paleontology zajímá, jak takové dramatické změny ve velikosti, složení a objemu Středozemního moře ovlivnily jeho flóru a faunu. Aby tyto informace získali, analyzovali, jak se lišilo druhové složení planktonu, velkých mořských obratlovců, bentických a volně plovoucích měkkýšů, ryb, plazů a dalších mnohobuněčných živočichů před mesinskou slanou krizí a po ní.

Výpočty ukázaly, že kataklyzma bylo svými důsledky srovnatelné s masovým vymíráním živočichů a rostlin v druhohorách a prvohorách. Messinská krize zasolení tak vedla ke snížení druhové rozmanitosti Středozemního moře o 8 %, k vymizení 67 % jeho dřívější flóry a fauny a také k vyhynutí 89 % vzácných druhů, které žily pouze v jeho vodní ploše.

Výpočty navíc ukázaly, že obnova středomořské flóry a fauny trvala nečekaně dlouho, přibližně 1,7 milionu let. Zároveň v jeho vodách dodnes přetrvávají některé stopy mesinské krize zasolení, včetně pro Středomoří charakteristického poklesu počtu druhů, které se stěhují ze západu na východ, shrnuli vědci.

(cik)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy