Katalánský separatista Puigdemont promluvil a s pomocí místního policisty unikl zatčení

Bývalý vůdce katalánských separatistů Carles Puigdemont se vzepřel zatykači a po sedmi letech samovazby se včera objevil na shromáždění v Barceloně, načež údajně uprchl z místa činu autem, které patřilo jednomu z regionálních policistů.

I přes silnou policejní přítomnost Puigdemont promluvil k davu tisíců stoupenců v katalánském hlavním městě. Řekl, že jeho cílem je oživit úsilí o nezávislost, které v roce 2017 uvrhlo Španělsko do politické krize. »Mysleli si, že budou oslavovat mé zatčení, a mysleli si, že nás tento trest odradí,« řekl. »No, mýlí se.«

Úřady mají podezření, že když Puigdemont domluvil, nasedl do bílého auta patřícího policistovi a odjel z okolí, uvedl mluvčí katalánského ministerstva vnitra, což vyvolalo horečné pátrání úřadů.

Regionální policie, známá jako Mossos d’Esquadra, uvedla, že v rámci vyšetřování Puigdemontova útěku byli zatčeni dva její příslušníci, včetně majitele vozu.

Jednašedesátiletý vůdce separatistů uprchl před sedmi lety po neúspěšné snaze o odtržení do Belgie a od té doby žije v exilu.

Čelí zatykači kvůli údajné zpronevěře související s referendem o nezávislosti z roku 2017, které španělské soudy označily za nezákonné. Puigdemont tvrdí, že hlasování bylo legální, a proto obvinění s ním spojená nemají žádné opodstatnění.

Mluvčí Mossos uvedl, že s Puigdemontem nebylo předem nic dohodnuto a že policejní síly rozhodly, že zadržení by mělo být provedeno »v nejvhodnější dobu, aby nedošlo k veřejným nepokojům«.

Puigdemontova spojenkyně Laura Borrasová ale označila zatčeného policistu na X za »vlastence a příkladného příslušníka Mossosu«.

Pátrání po Puigdemontovi způsobilo v Barceloně a u hranic s Francií dopravní chaos, protože policie postavila zátarasy a prohledávala auta.

V Barceloně se několik Puigdemontových příznivců střetlo s policií ve snaze prolomit kordon obklopující park, v němž se nachází budova regionálního parlamentu. Policisté odění do zásahové výstroje použili obušky a pepřový sprej, aby je odradili.

V reakci na zprávu, že Puigdemont opět unikl před nosem početnému policejnímu nasazení, zdroj z Nejvyššího soudu uvedl, že soudce dal jasný pokyn, aby byl bývalý katalánský prezident zatčen.

»Mossos vědí, že mají příkaz k zadržení… měli povinnost ho zadržet a předvést před soud,« uvedl zdroj.

»Kde jsou Mossos? Nejlépe placený policejní sbor ve Španělsku neschopný dělat svou práci, zatknout pučistu a uprchlíka před spravedlností Puigdemonta,« uvedl policejní svaz Jusapol.

Dva zdroje s vazbami na katalánskou vládu uvedly, že identifikovala problém s některými nepoctivými příslušníky Mossos, kteří jsou zřejmě loajální Puigdemontovi.

Mluvčí vlády na žádost o komentář nereagoval, stejně jako Puigdemontův právník.

Jeho zatčení by mohlo ohrozit křehké spojenectví národní vlády vedené socialisty s Puigdemontovou stranou Junts, na kterou se spoléhá v oblasti legislativy. Katalánský parlament ve čtvrtek odpoledne potvrdil v čele katalánské vlády Salvadora Illu, spojence španělského premiéra Pedra Sancheze.

»Budu vládnout pro všechny s ohledem na pluralitu a rozmanitost Katalánska,« řekl Illa.

Socialisté doufají, že převzetí vlády v Katalánsku po deseti letech separatistické vlády obrátí list v úsilí o nezávislost.

Španělský parlament v květnu schválil zákon o amnestii, který omilostnil osoby zapojené do neúspěšné snahy o odtržení v roce 2017, ale Nejvyšší soud potvrdil zatykače na Puigdemonta a další dva lidi, kteří byli rovněž obviněni ze zpronevěry, a rozhodl, že se na ně zákon o amnestii nevztahuje.

Tisícihlavý dav, který se shromáždil poblíž parlamentu, aby ho přivítal, doufal, že jeho návrat pomůže posílit snahu o nezávislost, která v posledních letech ztratila podporu.

»Představuje návrat symbolu,« řekl 63letý Xavier Vizcaino, který byl zahalen do vlajky nezávislosti.

Nikdo nečekal, že by mohl opět zmizet. Bývalý barcelonský starosta Xavier Trias, který byl shromáždění přítomen, se Puigdemontovu útěku podivoval. »Bylo to kouzelné,« řekl agentuře Reuters.
(cik)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy