Ach, ty brambory. Skvělý Rohan připojil další čtvrté místo, jinak ale (ne)medailová bída pokračuje

Nepříliš růžové olympijské vystoupení českých reprezentantů pokračuje i s úvodem nového týdne, kdy opět žádná další medaile nezacinkala. Naše výprava stále zůstává v Paříži na jednom zlatu tenisového mixu a jednom senzačním bronzu družstva kordistů. Ale – buďme i spravedliví, dnešek přinesl několik zajímavých vystoupení…

Český fanoušek už začíná být tak trochu zklamaný. Mluvilo se o sedmi až jedenácti medailích. Postupně však v prvních deseti dnech, které máme za sebou, vyhasínalo jedno želízko za druhým. Kajakář Jiří Prskavec. Tenisový debl žen Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková. Koneckonců i samotná wimbledonská vítězka Krejčíková. Beachvolejbaloví mistři světa Ondřej Perušič a David Schweiner. Zlatí obhájci ze střelnice resp. tatami Jiří Lipták a Lukáš Krpálek. Kanoistka Gabriela Satková. Lukostřelkyně Marie Horáčková, jinak úřadující mistryně světa. Koulař Tomáš Staněk. A tak bychom mohli pokračovat. Jako by Paříž nebylo město zaslíbené pro české sportovce.

Zatím se vrší zklamání. Ale tak to ve sportu chodívá. Navíc umocněné čtvrtými místy. Těch je po dnešku již kvartet. Ke dvěma tenisovým »bramborám« pánského i dámského deblu a střelecké »čtyřce« Jiřího Přívratského přibylo dnes další umístění těsně pod stupni. Ale poměrně nečekané.

Dosáhl ho kanoista Lukáš Rohan v kayakcrossu, tedy disciplíně, kterou by měli ovládnout specialisté – kanoisté i milovníci kontaktního ježdění. Proto je čtvrtá pozice nad očekávání. Sám to přirovnal k situaci, kdy Australan Steven Bradbury v Salt Lake City 2002 v závodu na 1000 metrů v short tracku zvítězil poté, co čtveřice rychlobruslařů před ním v posledním kole do jednoho popadala a on bral zlato jen proto, že zůstal jako jediný na nohou. »Asi jsem byl trochu jako ten Australan,« přemítal Rohan. Ten již ve čtvrtfinále postoupil z druhého místa díky chybám Francouze Titouana Castrycka a Australana Tristana Cartera, kteří neprojeli branku. A v semifinále? Tam uspěl navzdory nepovedenému startu po dalších chybách soků, tentokrát domácího Borise Neveua a Martina Dougouda ze Švýcarska. Ve finále už se zázrak nekonal a mezi třemi kajakáří dojel čtvrtý. »Ti kluci jsou lepší. Na ně jsem neměl,« uznal Rohan. Zlato v nové, kontaktní olympijské disciplíně bere Finn Butcher z Nového Zélandu. A čeští slalomáři jsou bez medaile poprvé od roku 1992!

Medaile může zacinkat ve sportovním lezení. Mistr světa z roku 2014 Adam Ondra je totiž po první části kvalifikace pátý, když si v boulderingu i díky jednomu topu připsal 48,7 bodu. O tom, kdo postoupí do pátečního finále, se rozhodne po středečním lezení na obtížnost. Po něm bude slavit osmička olympioniků a Ondra doufá, že mezi nimi chybět nebude. »Oddechl jsem si, byl na mě velký tlak. Cílem je zvládnout středu a postoupit do finále,« řekl Ondra.

To sportovní střelci Jakub Tomeček a Barbora Šumová se do bojů o olympijské medaile v soutěži dvojic ve skeetu nedostali. V kvalifikaci skončili po sedmi chybách Šumové na osmé pozici a k postupu do klání o bronz jim scházely tři přesné zásahy.

Jistotu finále už má naopak v atletice tyčkařka Amálie Švábíková, jíž stačilo k postupu do olympijského finále absolvovat pouze dva pokusy. Zakládala na 440 centimetrech, které hned napoprvé překonala s obrovskou rezervou. Nezaváhala ani na následných 455. I při tomto pokusu si vedla naprosto s jistotou. Dál už svěřenkyně Štěpána Janáčka skákat nemusela, jelikož tuto hodnotu překonalo už pouze deset jejích soupeřek. Finále však bude dvacetičlenné. Rozhodčí totiž do další fáze olympijského klání poslali také řadu závodnic, které skočily 440 centimetrů a měly stejný zápis.

»Kvalifikaci hodnotím kladně. Mým cílem bylo postoupit do finále, což je pro mě splněný sen. Jsem ráda, že se mi podařilo obě výšky skočit napoprvé a pošetřila jsem síly na finále, kde se pokusím předvést co nejlepší výkon. Moc se mi líbil skok na 440 centimetrech. Ten následný už byl povedený o něco méně, ale i tak byl slušný. Samozřejmě nejsem nadšená z toho, že nás bude ve finále dvacet. Na jednu stranu holky chápu. Kdybych byla na jejich místě, tak bych do finále chtěla taky,« citovaly Švábíkovou stránky atletického svazu

Další čeští atleti dnes bohužel neuspěli, ovšem již zítra jde do boje nejžhavější želízko. Kvalifikace čeká úřadujícího mistra světa v hodu oštěpem Jakuba Vadlejcha. Poprvé půjdou do boje i rychlostní kanoisté. Snad nás tedy výhledově nečeká další pařížské zklamání…

Dodejme však, že vrcholem dne byla atletická soutěž tyčkařů, v níž favorizovaný Švéd Armand Duplantis získal druhé olympijské zlato a navíc posunul vlastní světový rekord na 625 cm!

(koz)

FOTO – atletika.cz, facebook.com/olympijskytym

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy