Vrátí Ukrajina Slovensku to, co kdysi se Stalinem zcizila?

»Sankce zavedené Národní bezpečnostní radou Ukrajiny energetickou bezpečnost Slovenska a Evropy obecně neohrožují. Jejich zrušení proto není předmětem diskuse. Hrozbou je Rusko a jeho hybridní energetická válka proti Slovákům, jeho vydírání a politická ultimáta,« napsal ukrajinský premiér.

Necháme-li stranou, že Slováci se skládali na munici pro ukrajinskou armádu, jako se kdysi museli čs. vojáci skládat na vybavení svých jednotek operujících na území Ukrajiny, je čas se ptát, kdy Ukrajina vrátí Slovensku Podkarpatskou Rus. Vrácení tohoto území Ukrajinu nijak neohrožuje. Naopak, bylo by to gesto ukazující, že Malorusové jsou jiní než Velkorusové – národ, který nemá imperiální choutky, a proto do Evropské unie patří.

Jan Klán

Související články

14 KOMENTÁŘŮ

  1. 🇺🇦🇷🇺Kyjev donášel na ruské sportovce, aby je nepustili na Olympiádu

    Učinil tak Národní olympijský výbor a Ministerstvo sportu Ukrajiny, píše CNN. Pro tyto účely ukrajinské úřady podpořily činnost novináře Artema Hudolejeva. Konkrétně začal sestavovat seznam, do kterého se dostali ruští a běloruští sportovci, kteří podporují provedení speciální vojenské operací.

    Jako příklad televize uvádí incident s suspendací ruského šampiona v taekwondu Vladislava Larina. Sportovec vyzval na svých sociálních sítích ke „sjednocení a podpoře mobilizovaných chlapů“. Na jeho post upozornil Hudolejev a po jeho výpovědi byl sportovec suspendován.

    Sledujte @neCT24  | 42TČen

  2. ❗️🇺🇸🇺🇦Ukrajina dostane další almužnu ze Západu. USA poskytnou Kyjevu nenávratný grant ve výši 3,9 miliardy dolarů (zhruba 90 miliard korun), informoval ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

    💸Uvádí se, že prostředky budou určeny pro platy učitelům, zdravotníkům, záchranářům a pro sociální dávky. Celkem Ukrajina dostane od USA na pokrytí svých rozpočtových výdajů 7,8 miliardy dolarů (zhruba 180 miliard korun).

    📌Vzhledem k tomu, že ukrajinská vláda ráda válčí, tak již dávno nemá peníze ani na plnění svých závazků vůči občanům. V případě, že volby v USA vyhraje Trump a rozhodne se omezit tok peněz na Ukrajinu, tak Evropané by se měli připravit na financování choutek a potřeb ukrajinské vlády.

    Sledujte @neCT24  | 42TČen

  3. Karle, to není originální, to už kdysi nějaký politik plánoval – prý, když má USA Aljašku, tak proč ne ČR 🙂
    Jen si nemůžu vzpomenout, kdo to byl – jo, Miroslav Sládek 🙂 To máte dobrej vzor 🙂

    • I já si myslím, že pilný návštěvník erotických seznamek Klán je neuvěřitelné hloupé stvoření. Sládek byl provokatér, ale tenhle ten to snad myslí vážně.😀

      • Karle, opět jste nezklamal a opět jste propásl příležitost mlčet 🙂
        Připomínáte něco, co se stalo před rokem 2010, kdy to objevil Blesk.
        A začínat příspěvek slovy “i já si myslím…” je bomba – jednak následujícím textem dokazujete, že myšlení Vám moc nejde, ale hlavně tím opět vstupujete do role, že jste nějakým mluvčím nebo šiřitelem názoru nějaké skupiny lidí- ale budiž Vám přáno, jen to spíš připomíná odpověď na otázku: Jak dělá osel? 🙂

  4. Brepta Klán to jako obvykle celé popletl. Ta základní otázka by měla znít. Proč dávno zaniklý imperiální Sovětský svaz ukradl v roce 1945 tehdejšímu Československu Podkarpatskou Rus?😠 A pokud by se měla Podkarpatská Rus někomu vracet, tak Česku, neboť to byli Češi, kdo ji a zaostalé Slovensko za první republiky pozvedli na vyšší ekonomickou a kulturní úroveň.

    • Brázda, zase žvaníš a lžeš. Za první republiky nikdo Slovensko kulturně a hospodářsky nepozvedl. To se stalo až po osvobození Československa sovětskou Rudou armádou za socialismu v socialistickém Československu. Kapitalistická první republika tak silně pozvedávala Slovensko, až z toho byl odtržený fašistický Slovenský štát a spojenec Hitlera.
      Brázda, zkus si něco nastudovat a neomílej režimní polistopadové bláboly režimu Fialy a Rychetského Pětikoalice a Pavla.

      • Studovat by měl píše Svaty_vaclav, Po roce 1918 na Slovensku :
        výnosem vlády od listopadu 1918 byla poprvé uzákoněna slovenština jako státní a vyučovací jazyk na území Zemi Slovenské, přičemž se čeština považuje za rovnocenný jazyk. Rušilo se tím používání maďarského jazyka jako státního a vyučovacího jazyka na Slovensku;
        školství – vytvoření slovenského školství – Univerzita Komenského v Bratislavě
        kulturní přínos – obnovení a rozšíření působení Matica slovenská jako legální instituce, založení Slovenské národní divadlo
        demokratizace – všeobecné volební právo – svoboda projevu – volnost náboženského sdružování
        sociální přínos: dělnickým hnutím prosazena osmihodinová pracovní doba, podpory v nezaměstnanosti
        mohutný rozvoj dopravní a průmyslové infrastruktury, zakládání nových měst (např. zlínskou firmou Baťa byly založeny dnešní Partizánske a Svit)

      • Pro Frondu:
        Bída rozhodně v porovnání s bídou za RU ne. V té době vznikly průmyslové podniky, které jste znárodnili a poté 40 let jen ždímali a neměli jste ani koule na přejmenování, takže perlička ČKD – Dukla, nebo Sokolovo jen dokládá Vaší bídu morální a spousta Vašich ani neví čí to jsou iniciály ve jménu firmy, nebo Laurin a Klement, Škodovy závody, Ringhofferovy závody později Tatra.

        • Právě i ve srovnání s Uherskem. Většinu ekonomiky znárodnil prezident Beneš za souhlasu celé antifašistické politické scény a za podpory drtivé většiny obyvatelstva. A jak se ukázalo, byl to správný krok. Znárodněné podniky lidová vláda neždímala, ale úspěšně rozvíjela

    • Ano, celé to popletl, řečené území nebylo součástí ani Českých zemí ani Slovenska a logicky se po válce stalo součástí Rusi, kam patří Bělorusko, Ukrajina a Rusko.

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy