Americký senátor se domnívá, že Bidenova rozhodnutí vedou k zahájení třetí světové války

Rozhodnutí amerického prezidenta Joea Bidena zvyšují riziko nové světové války, domnívá se americký senátor James David Vance (republikán z Ohia).

»Právě jsem mluvil s přítelem, kterému důvěřuji, ohledně toho, co se děje v Rusku. Myslím, že riziko jaderné války je nyní vyšší než kdykoli za mého života. Je to, jako by Biden náměsíčně směřoval ke třetí světové válce,« napsal zákonodárce v neděli na X (dříve Twitter).

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken 31. května potvrdil, že Biden dal souhlas k tomu, aby Ukrajina provedla údery americkými zbraněmi na ruské území. Podle šéfa americké diplomacie se jedná pouze o údery na ruské oblasti poblíž Charkova. Zároveň však nevyloučil, že se rozsah úderů amerických zbraní na ruské území zvýší. Německý kabinet téhož dne uvedl, že německé zbraně by mohly být použity »na obranu proti útokům« Ruské federace v blízkosti Charkovské oblasti. Mezi západními zeměmi však nyní nepanuje jednota ohledně omezení použití jejich zbraní Ukrajinou.

Ruský prezident Vladimir Putin 28. května poznamenal, že výběr cílů a zadání letů pro moderní úderné systémy se provádí na dálku nebo automaticky, »bez jakékoliv přítomnosti ukrajinských vojáků«. Dělají to ti, kdo tyto úderné systémy vyrábějí a dodávají na Ukrajinu, zdůraznil. Putin varoval, že země NATO by si měly »uvědomit, s čím si hrají«. Místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv 31. května poukázal na to, že všechny zbraně dlouhého doletu dodané Ukrajině jsou již »přímo řízeny vojáky NATO« a že takové akce mohou být záminkou k odvetným úderům.

(cik, TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy